Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Gornja Dubica, 16. rujan 2019.

ZAVJETNA MISA U ČAST GOSPE ŽALOSNE U GORNJOJ DUBICI

Središnju zavjetnu Misu predvodio je fra Bono Kovačević, župnik župe Bl. Alojzija Stepinca iz Orašja

U nedjelju, 15. rujna 2019. u župi Gornja Dubica slavljena je zavjetna Sveta misa u čast Mariji od sedam žalosti. Godinama se župljani Gornje Dubice s ostalim vjernicima Podvučjačkog kraja zavjetuju Gospi Žalosnoj u Gornjoj Dubici. I ove godine su se za ovu zavjetnu proslavu pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Anto Zrakić, župnik u Potočanima, vlč. Jakov Filipović dekan doborskog dekanata i župnik u Odžaku, i fra Blažan Lipovac, župni vikar u Dubici. Središnju zavjetnu Misu na blagdan Gospe Žalosne, u crkvi sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, ispunjenom vjernicima doborskog dekanata i Podvučjaka, predvodio je fra Bono Kovačević, župnik župe Bl. Alojzija Stepinca iz Orašja. Uz župnika u Dubici, fra Jozu Puškarića, te dekana vlč. Jakova Filipovića, s fra Bonom Kovačevićem koncelebrirali je još osam svećenika, što iz doborskog dekanata što iz područja Franjevačkog samostana Plehan. Fra Jozo Puškarić, župnik u Dubici, na početku je pozvao vjernike i svećenike na zajedničku proslavu ove zavjetne mise, a fra Bono Kovačević u pozivu na pokajanje potaknuo je vjernike da, odričući se grijeha, svoje pouzdanje u potpunosti prepuste zagovoru Blažene Djevice Marije.

U nastojanju da vjernicima približi povijesni razvoj štovanja Gospe Žalosne, fra Bono je u svojoj homiliji naglašavao blizinu Marijinog iskustva bogomajčinstva svakom majčinstvu u ljudskom rodu. Upravo iz te blizine proizlazi i poimanje Blažene Djevice Marije kao Nebeske Majke svega čovječanstva. Njezino iskustvo bogomajčinstva, osobito u pogledu majčinske brige i žalosti zbog sudbe koja je zadesila njezino čedo, još je intenzivnije upravo zbog činjenice da je njezin jedinoređeni Sin zapravo Sin Božji, pravednik koji ničim nije povrijedio nijedno stvorenje, a njegova sudba kao i njezina žalost naviješteni su još od starozavjetnih proroka. Činjenica je takva sudba zadesila njezino Čedo upravo za spasenje svega svijeta ne ostavlja ni nju ravnodušnom prema svima koji se utječu njezinu zagovoru. U svojoj homiliji fra Bono Kovačević upravo u toj činjenici prepoznaje snagu križa po kojem su čitavom svijetu otvorena vrata spasenja, i krunice koja je najočitiji izraz predanja zagovoru naše Nebeske Majke. Fra Bono, pozivajući se na tu snagu, pozvao je vjernike da se odvaže kršćanski kročiti kroz život i svjedočiti snagu koja nam je darovana Kristovom mukom i smrću na križu, a koje Krist prihvaća da bi spasio svakog čovjeka. Ta muka i smrt najveći su uzročnici boli i žalosti Marije, i zato nam je ona bliska suradnica i sugovornicama u svim životnim nedaćama koje u nama izazivaju nesnošljiv bol i žalost. Snaga križa i utjecanje zagovoru Blažene Djevice Marije u molitvi krunice trebaju biti naše oružje u današnjim nastojanjima življenja evanđelja.

Na završetku zavjetne Mise, župnik fra Jozo zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovoj zavjetnoj proslavi, te pozvao svećenike i okupljeni puk na iskrenu zahvalnost Nebeskoj Majci, koja se očituje u međusobnoj brizi i poštivanju. (kta/d.f.s.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: