Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Nadbiskup Bernard Hebda

Nadbiskup Bernard Hebda

Washington, 13. rujan 2019.

PRVI PUTA U SAD-U NADBISKUP OTVORIO ISTRAGU PROTIV BISKUPA OSUMNJIČENOGA ZA ZATAŠKAVANJE

Rezultati unutarcrkvene istrage bit će proslijeđeni nunciju u Washingtonu i Kongregaciji za biskupe u Rimu, gdje se odlučuje o daljnjim koracima

Nadbiskup Nadbiskupije St. Paul i Minneapolisa Bernard Hebda objavio je u srijedu, 11. rujna 2019. istragu zbog namjere zataškavanja protiv biskupa Biskupije Crookston Michaela Hoeppnera, prenosi agencija Kathpres.

Mons. Hoeppner optužen je za namjeru uplitanja u građanske ili kanonske postupke istrage u najmanje jednom slučaju seksualnoga zlostavljanja od strane klera. O tome su izvijestili i državno odvjetništvo, objavljeno je na nadbiskupijskim mrežnim stranicama.

Unutarcrkvenu istragu vodit će Tim O’Malley, nekadašnji voditelj odjela za kaznena djela, koji ima iskustva s pravosuđem savezne države Minnesota. O pojedinostima neće biti riječi do završetka istrage. Prema novom protokolu, rezultati unutarcrkvene istrage odmah se prosljeđuju apostolskom nunciju u Washingtonu i Kongregaciji za biskupe u Rimu, gdje se odlučuje o daljnjim koracima. Slučaj Hoeppner prvi je koji se vodi po novim propisima te će ujedno „ispitati njihovu djelotvornost“, a uskoro slijedi i drugi slučaj. „Catholic Herald” početkom tjedna izvijestio je, naime, da njujorški kardinal Timothy Dolan razmatra pokretanje istrage protiv biskupa u Buffalu Richarda Malonea, što je zatim potvrdio glasnogovornik Njujorške nadbiskupije Joseph Zwilling. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. svibanj 2020.

    Riapertura dei Musei Vaticani e delle Ville Pontifice

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: