Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. travanj 2020.

Vijesti

Papa Franjo i članovi Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu

Papa Franjo i članovi Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu

Vatikan, 13. rujan 2019.

PRVI SUSRET VIŠEG ODBORA ZA POSTIZANJE CILJEVA DOKUMENTA O LJUDSKOM BRATSTVU

Datum susreta, 11. rujna, izabran je kao znak volje za gradnjom života i bratstva tamo gdje su drugi sijali smrt i razaranje

U Vatikanu je, 11. rujna 2019. održan prvi susret Višeg odbora za postizanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život. Odbor je osnovan u kolovozu. Datum susreta, 11. rujna, izabran je kao znak volje za gradnjom života i bratstva tamo gdje su drugi sijali smrt i razaranje. Papa Franjo je pozdravio i ohrabrio članove odbora za ostvarivanje ciljeva Dokumenta o ljudskom bratstvu koji je 4. veljače, u Abu Dhabiju, potpisao zajedno s Al-Tayyibom, velikim imamom islamske zajednice Al-Azhar i darovao im primjerak dokumenta koji je izdala Vatikanska apostolska biblioteka.

Odbor je sastavljen od 7 članova među kojima su novoimenovani kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i Muhamed Mahmoud Abdel Salam, sudac i bivši savjetnik velikog imama Al-Tayyiba. Nakon što je članove Odbora primio zamjenik Papinog državnog tajnika, monsinjor Edgar Peña Parra, započeli su radovi. Tijekom zasjedanja imenovani su predsjednik i tajnik, te članovi izvršnog povjerenstva. Osim toga radilo se na tekstu statuta koji će odrediti djelovanje Odbora.

Odbor je izrazio zahvalnost papi Franji za dobrodošlicu i ohrabrenje, velikom imamu Al-Tayyibu za njegovu poticajnu poruku i prijestolonasljedniku Abu Dhabija, Muhamedu Ben Zaidu za potporu. Određeni su neki konkretni koraci kako bi započelo djelovanje odbora. Među njima je i prijedlog koji će biti predan Ujedinjenim narodima kako bi se odredio Međunarodni dan ljudskog bratstva između 3. i 5. veljače, kao i odluka da se nekim predstavnicima drugih religija predloži da sudjeluju u radu odbora. Određen je također datum sljedećeg susreta, 20. rujna 2019. godine u New Yorku. Na kraju je svatko, u skladu sa svojom vjerom, molio za žrtve 11. rujna i svih terorističkih napada. (kta/rv)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. travanj 2020.

    Santa Marta, 7 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: