Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

New York, 13. rujan 2019.

NADBISKUP AUZA: MORATORIJI NISU DOVOLJNI, POTREBNO JE ZABRANITI NUKLEARNE POKUSE

U sjedištu UN-a u New Yorku, 9. rujna upriličena promocija Međunarodnog dana protiv nuklearnih ispitivanja, koji se već 10 godina u svijetu obilježava 29. kolovoza

Jednostrani moratoriji koji su srećom 1998. godine ostali nepromijenjeni, s izuzetkom nuklearnih pokusa koje je izvela Narodna Republika Koreja, nikada se ne mogu smatrati nadomjeskom trajnom sporazumu koji bi bio na snazi – rekao je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, na susretu koji je na najvišoj razini održan 9. rujna u sjedištu Ujedinjenih naroda, kako bi se obilježio i promovirao Međunarodni dan protiv nuklearnih ispitivanja, a koji se već 10 godina u svijetu obilježava 29. kolovoza.

Bila je to važna prilika da se učini osjetljivim i odgaja javno mnijenje o humanitarnom utjecaju nuklearnih pokusnih eksplozija s namjerom stvaranja uvjeta za opću zabranu atomskih pokusa, kao iskorak prema cilju svijeta bez nuklearnog oružja. Prvo ispitivanje nuklearnog oružja koje se nažalost naziva 'Trojstvo', napravljeno je prije 74 godine u pustinji, u Novom Meksiku, u Sjedinjenim Američkim Državama – podsjetio je nadbiskup Auza i napomenuo – do danas je 8 zemalja izvršilo više od 2000 nuklearnih ispitivanja na 4 kontinenta i na području Tihog oceana, među njima su Rusija, Engleska, Francuska, Kina, Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja.

Već je prije tog ispitivanja Sveta Stolica izrazila veliku zabrinutost zbog nasilne upotrebe atomske energije i od tada je neprestano tražila zabranu ispitivanja nuklearnog oružja – rekao je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i istaknuo – Zbog toga ga je, prvoga dana, kada je omogućeno potpisivanje i ratifikacija sporazuma o zabrani ispitivanja nuklearnog oružja, odmah usvojila i sada sa strepnjom čeka dan kada će stupiti na snagu, nadajući se da će to biti što je prije moguće.

Radi toga je nadbiskup Auza uputio apel državama čiji je potpis potreban, da bi sporazum o zabrani ispitivanja nuklearnog oružja stupio na snagu. Nedostaju potpisi Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Irana, Indije, Pakistana, Izraela, Egipta i Sjeverne Koreje. Posljedica bilo kakvog nuklearnog ispitivanja bila bi negativna i udaljila bi nas još više od našeg cilja svijeta slobodnog od atomskog oružja. Na kraju je nadbiskup Auza pozvao međunarodnu zajednicu da se ponovno zauzme, čineći sve što je potrebno, kako bi zajamčila da nuklearna ispitivanja konačno pripadnu prošlosti. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: