Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Vijesti

Manila, 13. rujan 2019.

FILIPINSKI BISKUP DAVID: KRŠĆANSTVO NIJE KOLONIJALIZAM

Dopredsjednik Filipinske BK odgovorio je na negativne komentare predsjednika Dutertea u vezi s proslavom 500. godišnjice evangelizacije Filipina, koja će se obilježiti 2021.

Dopredsjednik Filipinske biskupske konferencije prošlih je dana poručio da je vjera ukorijenjena u filipinskom narodu unatoč zlima kolonijalizma, odgovorivši tako na negativne komentare predsjednika Rodriga Dutertea u vezi s proslavom 500. godišnjice evangelizacije Filipina, koja će se obilježiti 2021. godine

Crkva na Filipinima 2021. godine neće slaviti kolonijalizam, već 500 godina kršćanske vjere koju je domorodačko stanovništvo na ovim otocima dobilo kao dar, čak i preko ljudi koji nisu imali najčišće motive – izjavio je prošlih dana biskup Pablo Virgilio David, potpredsjednik Filipinske biskupske konferencije, odgovarajući tako na nedavne negativne komentare filipinskoga predsjednika Rodriga Dutertea u vezi s proslavom te značajne obljetnice. Ista kršćanska vjera koju su konkvistadori pokušali iskoristiti za ostvarivanje svojih ciljeva također je nadahnula naše revolucionare da sanjaju o slobodi i demokraciji – poručio je biskup Davìd u izjavi koju je prenijela Agencija AsiaNews.

Kršćanstvo je na Filipine prvi put došlo kada je portugalski moreplovac Ferdinand Magellan 1521. godine otkrio tu otočnu skupinu u Tihom oceanu, a evangelizacija arhipelaga tekla je istodobno sa španjolskom kolonizacijom koja je započela 1565. i završila 1898. godine, nakon dvije godine borbe za neovisnost. Biskup Pablo Virgilio David istaknuo je, među ostalim, činjenicu da je filipinski narod i nakon završetka kolonijalne vlasti nastavio prihvaćati kršćansku vjeru, što znači da kršćanstvo nisu izjednačili s kolonijalizmom. U određenom se trenutku vjera koju su Filipinci prigrlili uspjela ukorijeniti na plodnom tlu njihove urođene duhovnosti – poručio je biskup.

Filipinska je biskupska konferencija 2013. godine pokrenula put duhovne priprave za proslavu 500. obljetnice kršćanstva u toj zemlji, pod nazivom „Devet godina za evangelizaciju“. Svake je godine pažnja posvećena određenoj temi, tako da su 2013. i 2014. godine razmišljali o cjelovitom vjerskom odgoju, kao i o laicima u ulozi agenata evangelizacije. Godina 2015. bila je posvećena siromašnima, dok se 2016. razmatralo o vezi euharistije i obitelji, što se podudaralo i s Međunarodnim euharistijskim kongresom, održanim u Cebuu u siječnju iste godine.

Godina župe bila je 2017., dok je 2018. bila godina svećenika. Mladi su protagonisti 2019., dok će sljedeće godine filipinski biskupi razmišljati o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu, s ciljem promicanja vrijednosti mira i sklada, posebice važnih u područjima sukobā. Konačno, 2021. godina bit će posvećena misijama „ad gentes“, kako bi se svaki vjernik osjetio potaknutim da postane misionar. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    28. lipanj 2020.

    Angelus 28 giugno 2020 Papa Francesco

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: