Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2019.

Vijesti

Kana

Kana

Zagreb, 12. rujan 2019.

IZAŠAO RUJANSKI BROJ KANE

Svijet je još uvijek veći od većine očekivanja

Jesen sa sobom nerijetko donese neke nove početke, povratak u svakodnevicu nakon godišnjeg odmora, povratak u školske klupe, a možda i povratak samome sebi. Rujanski broj Kane čitatelja će, ruku pod ruku, pratiti na tom putu nizom prigodnih tekstova.

„Premda se pokatkad može činiti da je Božja riječ daleka i da ne dotiče konkretnost našega života, iz dana u dan nailazi se na stajališta, događaje i pojave o kojima Sveto pismo izravno progovara.“ Riječi su to kojima fra Darko Tepert započinje svoj tekst „Odgovornost za stvoreno“, koji će čitatelja zasigurno potaknuti na razmišljanje o odgovornosti koju smo primili od Boga. Osim odgovornosti za stvoreno, svaki je čovjek od Boga primio i dar kreativnosti, a da svi moramo biti svjesni činjenice da su svi ljudi potencijalno kreativni pojašnjava nam umjetnica Mirna Vukorepa u članku „Kreativnost kao dar (svakom) čovjeku“.

Kreativnost u svojem poslu vjeroučiteljice zasigurno je pronašla Nela Peteh koju je za Kanu intervjuirala A. Ivanjek. Vjeroučiteljica Peteh u tri je godine bicikliranja i susreta s izvornim kazivačima popisala sve žminjske kapelice i sažela ih u vrijednu monografiju. Na tom putu pronašla je dodatni poticaj na molitvu koja je današnjemu svijetu nasušno potrebna. A što je s Crkvom danas? Pater Bono Zvonimir Šagi u članku „Crkva raste iz žive vjere i sakramenata „ piše o stanju nužne nove evangelizacije u kojem se našla Crkva, dok Branko Murić promišlja „o vjeri u Boga u poslijemetafizičkom vremenu (1)“. Kana ne zanemaruje ni aktualnosti pa se tako na temu koja je nedavno podigla prašinu u hrvatskom medijskom prostoru – Prva ljetna škola teologije u Dubrovniku – naslanjaju dva teksta, kolumna Stjepana Balobana „Teologija i teolozi u Hrvatskoj“ i „Pitanja teologije i boljševičkih amalgama, A. D. 2019.“ V. Martinca. Tu je i nezaobilazna rubrika Pitanje sadašnjega trenutka u kojoj se Josip Grbac ovoga puta osvrće na „Vladavinu skupe administracije“ u Hrvatskoj. Ostavivši ljeto za sobom, osvrćemo se i na turističku sezonu, pitamo se jesmo li preskupi, što nudimo, jesmo li ikada čuli za hrvatski restoran… Deset mitova o hrvatskom turizmu razradio je u tekstu Turizam – blagoslov ili prokletstvo Hrvatske?“ Tonči Tadić.

Novi broj Kane donosi i upitnik kojim možete provjeriti jeste li ovisni o internetu u rubrici Odgoj za medije, a ne propustite i jedan od naslovnih članak ovoga broja – „Nasilje u animiranim filmovima – prilike i izazovi za djetinjstvo“ Leali Osmančević. Za rubriku Ženska strana medalje ovoga je puta pisala časna sestra Ana Thea Filipović, redovita profesorica na KBF-u. Uz stalne rubrike popust Putopisa, Liječnik i duša, Svetac mjeseca, U korist vlastite štete, Brojni, ali svi naši, i ostale, u ovom se broju smjestio i In memoriam – u srpnju je preminuo dugogodišnji suradnik i autor brojnih izdanja Kršćanske sadašnjosti, akademik Franjo Šanjek, a u kolovozu s. Imakulata Malinka te im je i ovim kratkim prilozima odana počast.

Čitatelj Kane u ovom će broju možda pronaći motiv za promišljanje o sebi, o svijetu oko sebe, možda nadu, možda utjehu, možda nadahnuće. Baš kao što lirski piše Stjepan Lice, „budi vjeran Božjim nadahnućima“. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. rujan 2019.

    In Vaticano incontro di Papa Francesco con il Patriarca Bartolomeo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: