Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Bogota, 24. kolovoz 2019.

LATINSKOAMERIČKI BISKUPI TRAŽE POMOĆ U ZAUSTAVLJANJU POŽARA

Šumski požari u Brazilu ove su godine u odnosu na prošlu porasli za 82 posto, a više od polovice njih je na području Amazone

Suočeni s požarima u amazonskoj prašumi Vijeće latinskoameričkih biskupa (CELAM) pozvalo je u priopćenju objavljenom 24. kolovoza u Bogoti Brazil, Boliviju, Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu da poduzmu ozbiljne mjere za zaštitu „pluća svijeta“.

Izrazivši solidarnost domorodačkim narodima koji žive u požarima zahvaćenim područjima, biskupi ističu da je solidarnost i brza pomoć svjetske zajednice nužna da bi se zaustavilo pustošenje.

Još nisu poznati točni uzroci brojnih požara koji uništavaju amazonsku prašumu. Brazilski predsjednik Jair Messias Bolsonaro ovih dana za to je optužio inozemne nevladine organizacije koje time žele „narušiti njegov imidž“. To je njihova osveta što im je ukinuo financiranje, izjavio je novinarima Bolsonaro, ne pružajući dokaze za te tvrdnje, prenosi Kathpress.

Prema podacima Nacionalnoga državnoga instituta za svemirska istraživanja Inpe, šumski požari u Brazilu ove su godine u odnosu na prošlu porasli za 82 posto, a više od polovice njih je na području Amazone. Gusti oblaci povremeno zatamne i nebo nad metropolom Sao Paulo, udaljenom više od 2500 kilometara.

Papa Franjo sazvao je 15. listopada 2017. posebnu skupštinu Biskupske sinode za panamazonsko područje koja će se o temi „Amazonija – novi putevi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“ od 6. do 27. listopada održati u Vatikanu, između ostaloga i „zbog krize u kojoj se nalazi Amazonska prašuma, pluća našega planeta“. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: