Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2019.

Vijesti

Cotonou, 24. kolovoz 2019.

BENIN: NASTAVLJA SE POSREDOVANJE CRKVE U RJEŠAVANJU POLITIČKE KRIZE

Biskupi su opovrgnuli napise u medijima da Crkva više ne posreduje u rješavanju političke krize koja traje od spornih izbora, održanih 28. travnja

Crkva u Beninu nije obustavila svoje djelovanje u ulozi posrednika između Vlade i oporbe, s ciljem rješavanja političke krize koja je uslijedila nakon parlamentarnih izbora, održanih 28. travnja – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Beninske biskupske konferencije, kojim se željelo opovrgnuti napise u pojedinim medijima, u kojima se tvrdi da se Crkva povukla iz pregovora.

Beninski su biskupi svoje posredovanje ponudili nakon što su u zemlji izbili nasilni prosvjedi kao izraz snažnoga neslaganja naroda s činjenicom da su u izborima u travnju mogle sudjelovati samo dvije političke stranke, bliske predsjedniku Patriceu Talonu.

Odluka Neovisnog nacionalnog izbornog povjerenstva (CENA), kojom su iz izbora isključene druge političke stranke, izazvala je snažan otpor biračkoga tijela, te je odaziv na te izbore bio najmanji u povijesti Benina. Naime, odazvalo se samo nešto manje od 23% birača, što je značajno ukoliko se u obzir uzme podatak da od 1990. godine odaziv na izbore nije bio manji od 50%.

U gradu Cotonouu, na jugu Benina, kao i u ostalim dijelovima zemlje, 1. i 2. svibnja izbili su teški sukobi između policije i stotina prosvjednika, među kojima su bili i pristaše bivšega predsjednika Thomasa Bonija Yayija. Beninska je biskupska konferencija tada najoštrije osudila nasilje te se ponudila za posrednika u pomirenju između vlasti i oporbe, pozivajući pritom političare na obnovu dijaloga za zaštitu društvenoga mira i nacionalnoga jedinstva koji su, kako je poručila, jamstva skladnoga razvoja zemlje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. rujan 2019.

    Mettersi in gioco per il Regno dei cieli

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: