Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Vijesti

Dubrovnik, 23. kolovoz 2019.

PREMINULA S. TEREZIJA SABLJIĆ

Sprovodni obredi bit će u petak, 23. kolovoza u 11 sati na groblju Danče u Dubrovniku

U srijedu, 21. kolovoza 2019. preminula je s. M. Terezija (Anđa) Sabljić. Okrjepljena otajstvima svete vjere, preminula je u 76. godini života i 58. godini redovništva. Sprovod s. Terezije bit će u petak 23. kolovoza u 11 sati na groblju Danče u Dubrovniku.

S. Terezija rođena je 26. travnja 1943. godine u Blaževićima, župa Drinovci (BiH), od oca Petra i majke Matije, rođ. Grubišić. Osnovnu školu završila je u Sovićima 1979., a srednju, kuharsku školu u Dubrovniku. U Družbu sestara franjevki od Bezgrešnog začeća, u samostan na Danče, došla je 11. veljače 1958. Prve zavjete položila je 23. travnja 1961. a doživotne zavjete 13. svibnja 1967.

S. Terezija živjela je i djelovala u svim samostanima Družbe. Također je djelovala na župama Dubrovačke, Krčke i Šibenske biskupije (u Janjini, u Novalji i na Brodarici). Bila je kuharica u internatu koji su salezijanci vodili u Memingenu. U Njemačkoj je vodila kuhinju u Caritasovom umirovljeničkom domu Franciscusheim u Ludwigshafenu. Nakon Ludwigshafena s. Terezija je kao kuharica djelovala i u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Stuttgartu. Od godine 2013. živjela je u kući matici na Dančama.

„Gotovo cijeli svoj redovnički život, bila kuharica. Ali, ona nije bila ‘obična’ kuharica. U svemu što je činila, kao i u načinu na koji je komunicirala, kušao se okus dosjetljive ljubavi. Svojom vedrinom i predanim služenjem bila je primjer kako se stvara i njeguje ozračje doma. Snagu je crpila iz molitve, jer je znala da se život hrani i molitvom i da se zajedništvo gradi trajnim okupljanjem oko Gospodina. Iz njene vedrine i blagog osmjeha dalo se iščitati da u svakome koga susreće i kome služi prepoznaje Onoga tko je govorio: „Bijah gladan i dadoste mi jesti… bijah žedan… bijah osamljen…“ S tom blagošću, unatoč boli koju je osjećala, okružena sestrama i praćena njihovom molitvom, sinoć je na Dančama uistinu blago u Gospodinu preminula“, istaknule su njezine susestre. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: