Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. siječanj 2020.

Vijesti

Dvorana u kojoj se održava

Dvorana u kojoj se održava "Meeting"

Rim, 21. kolovoz 2019.

KARDINAL BASSETTI: NA TEMELJU LJUBAVI POZVANI SMO RAZLUČITI SVOJE ZVANJE

Govor predsjednika Talijanske BK na 40. 'Meetingu za prijateljstvo među narodima', koji se ovih dana održava u talijanskom Riminiju

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Gualtiero Bassetti, govorio je 19. kolovoza 2019. na 40. 'Meetingu za prijateljstvo među narodima', koji se ovih dana održava u talijanskom Riminiju.

U središtu kardinalovih razmišljanja bili su mladi i njihove nade u budućnost, u svijetu koji sve više obilježava nihilistički materijalizam. Istaknuo je, među ostalim, da konkretno ići ususret drugome nije u suprotnosti sa sposobnošću sanjanja te da je riječ o dvjema blisko povezanim dimenzijama koje ujedinjuje radost nasljedovanja Isusa, napuštajući ono što nam daje sigurnost u ovome svijetu.

Već je desetljećima – upozorio je kardinal – u javnim nastupima uobičajeno o mladima govoriti jezikom prepunim retorike i dobrih osjećaja, ali s malo pozornosti na konkretan život te s upitnim osjećajem odgovornosti prema njima. Na odraslima je da izvrše zadaću navještaja, da znaju priopćiti ljepotu života bez prečaca i kompromisa, bez podlijeganja prolaznom laskanju društva i bez klanjanja lažnim idolima svijeta. Stvarni život je život susreta, a ne podjele; život milosrđa, ne moći; život ljubavi, a ne osjećaja. Jer sudit će nam se po ljubavi, i na temelju ljubavi pozvani smo razlučiti svoje zvanje – rekao je kardinal Bassetti.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije napomenuo je da mnogi mladi ljudi, uvjetovani hedonističkim društvom koje prečesto umanjuje vrijednost prijateljstva i međuljudskih odnosa, vode individualistički život koji ne dopušta u punini cijeniti smisao suživota. Mora se ponovno uspostaviti duboko značenje ideje odnosa – rekao je kardinal, dodavši da samo kroz odnos s drugima mlada osoba može postati dio živoga tijela, kao što je obitelj, gradska zajednica, škola, udruga ili crkvena zajednica.

Kardinal Gualtiero Bassetti u svome je govoru upozorio na dimenziju depersonalizacije u kojoj živi vrlo veliki broj mladih ljudi, kako u velikim gradovima, tako i na napuštenim gradskim periferijama, kao i na dimenziju površnoga prijateljstva i usamljenosti mladih generacija koje svakodnevno većinu svojih odnosa proživljavaju putem Interneta, preko mobilnih telefona ili računala. Upozorio je također na pornografski sadržaj koji zapanjuje i zabrinjava svojom opsežnošću na Internetu.

Što se tiče odnosa s transcendentnim i s Crkvom, kardinal Bassetti napomenuo je da ima mladih koji od najranije dobi do braka rastu i ostaju u crkvenim zajednicama, dok ima i onih koji, čini se, imaju vremenski ograničen odnos s Crkvom, a zajednički im je banalan odnos prema tijelu i drugima, odnosno sablažnjenost grijesima Crkve.

Nikada kao danas nismo bili pozvani biti Crkva koja izlazi ususret mladim ljudima i mislim da su iznimno aktualne riječi Pavla VI. da suvremeni čovjek radije sluša svjedoke, nego učitelje, odnosno, ako i sluša učitelje, to čini zato što su svjedoci – zaključio je kardinal Gualtiero Bassetti. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: