Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. siječanj 2020.

Vijesti

CRKVA

CRKVA "Bog govori svojoj djeci" - dječja Biblija koja slavi 40 godina Zaklada papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ ove godine slavi 40. obljetnicu prvoga izdanja knjige „Bog govori svojoj djeci“, dječje Biblije koja je rođena iz ideje osnivača Zaklad

Vatikan, 21. kolovoz 2019.

"BOG GOVORI SVOJOJ DJECI" - DJEČJA BIBLIJA KOJA SLAVI 40 GODINA

Zaklada papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ slavi 40. obljetnicu prvoga izdanja dječje Biblije koja je rođena iz ideje osnivača Zaklade, o. Werenfrieda Van Straatena

Zaklada papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ ove godine slavi 40. obljetnicu prvoga izdanja knjige „Bog govori svojoj djeci“, dječje Biblije koja je rođena iz ideje osnivača Zaklade, o. Werenfrieda Van Straatena.

Otac norbertinac Van Straaten uvidio je da lokalnim Crkvama često nedostaju sredstva ili zbog progona nisu u stanju objaviti dječju Bibliju na materinskom jeziku. Također je primijetio da mnoga siromašna djeca nemaju sredstava za Sveto pismo prilagođeno njihovom uzrastu. Otuda ideja o knjizi „Bog govori svojoj djeci“. Djeca – znao je reći o. Werenfried – trebaju nešto poput dječje Biblije kako bi Isusova slika mogla živjeti u njihovim srcima.

Knjigu je o. Werenfried prvi put predstavio u siječnju 1979. godine, Međunarodnoj godini djetinjstva, u Puebli, u Meksiku, na Trećoj općoj konferenciji Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), na kojoj je sudjelovao i papa Ivan Pavao II. Latinskoamerički biskupi, okupljeni tada u Puebli, naručili su 1,2 milijuna primjeraka knjige na španjolskom.

Ubrzo su slijedile verzije na engleskom, francuskom i portugalskom, kao i na različitim regionalnim jezicima, među kojima na jeziku afar, kojim govori oko 1,5 milijuna ljudi u Etiopiji, Eritreji i Džibutiju, te na jeziku zulu, bantu jeziku južne Afrike. Danas je ta dječja Biblija prevedena na 189 jezika.

Knjiga je podijeljena u 99 kratkih poglavlja koja sadrže glavne tekstove Staroga i Novoga zavjeta, napisanih na jeziku prilagođenom djeci. Tekst je u aktualnoj verziji uredila njemačka teologinja Eleonore Beck, a španjolska redovnica Miren-Sorne Gomez naslikala je ilustracije.

Mnogi dobročinitelji omogućili su besplatnu distribuciju knjige „Bog govori svojoj djeci“ u siromašnim zemljama. Osim što ju koriste svećenici i vjeroučitelji, spomenuta je knjiga također pomoć djeci koja uče čitati i u Africi je dala svoj temeljni doprinos opismenjavanju stanovništva. Nekim je etničkim skupinama ta dječja Biblija jedina knjiga na njihovom materinskom jeziku. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. siječanj 2020.

    Il Papa: chiedere perdono è una medicina per la salute dell’anima

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: