Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Vijesti

Šenkovići pokraj Novog Travnika, 19. kolovoz 2019.

ROKOVO U ŠENKOVIĆIMA POKRAJ NOVOG TRAVNIKA

U petak, 16. kolovoza u novotravničkom selu Šenkovići slavljena je prva Sv. misa povodom spomendana sv. Roka, zaštitnika crkvice koja se gradi u istoimenom selu

U petak, 16. kolovoza 2019., u novotravničkom selu Šenkovići slavljena je prva Sv. misa povodom spomendana sv. Roka, zaštitnika crkvice koja se gradi u istoimenom selu. Prije sv. Mise predvođeni vlč. Antom Vrhovcem - domaći sin ove župe - vjernici su izmolili krunicu i litanije u čast sv. Roku, a na početku Misnoga slavlja mons. Pavo Jurišić, gučogoranski arhiđakon, blagoslovio je i kipove sv. Roka, te Blažene Djevice Marije - Pomoćnice Kršćana. Misno slavlje predslavio je duhovnik travničkog sjemeništa, vlč. Jakov Kajinić, uz koncelebraciju župnika župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, vlč. Marka Majstorovića, te još sedam drugih svećenika. Liturgijsko pjevanje je animirao i sviranjem pratio vlč. Ivan Rako, domaći sin ove župe. Na Svetoj misi se okupilo oko 200 vjernika, a poslije Misnoga slavlja mještani sela su priredili za sve sudionike slavlja ručak, uz bratsko druženje.

Štovanje sv. Roka novost je za lašvansku dolinu, jer u bližoj okolici do sada nije bilo većega kulta ovome svecu. Zato je vlč. Jakov pohvalio vjernike, koji su u tako lijepom broju došli na Misno slavlje i izrazli dobrodošlicu novom svecu u Lašvanku dolinu. U svojoj propovijedi se osvrnuo isto tako na Rokovu nenavezanost na materijalna dobra i pozvao vjernike da prepoznaju vlastite zarobljenosti kao što su življenje da se bude na prvom mjestu, za pažnju drugih, za ugled u očima drugih. Pozvao je sve prisutne vjernike da se oslobode tih robovanja, i znadnu napustiti sve te idole zbog Isusa Krista, sljedeći primjer sv. Roka, koga je nazvao prije svega istinskim sljedbenikom Gospodinovim. (kta)

Foto: vlč. Ivan Rako

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: