Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Gospa od Škrpjela, 19. kolovoz 2019.

VELIKA GOSPA PROSLAVLJENA U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA KOTORSKE BISKUPIJE

Središnje Misno slavlje na otočiću Gospe od Škrpjela kod Perasta predvodio je apostolski nuncij za Crnu Goru i BiH mons. Luigi Pezzuto

Svetkovina Uznesenja BDM na nebo omiljena je prigoda vjernicima Kotorske biskupije za odlazak na Svete mise i molitvu u marijanskim svetištima. I ove je godine Velika Gospa osobito svečano proslavljena na ostacima benediktinske opatije Ratac kraj Bara, te na otocima Gospe od Milosti i Gospe od Škrpjela, objavljeno je na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.

U svetištu Ratac na Svetoj misi okupilo se stotinjak vjernika. Nakon Mise koju je služio župnik don Dejan Turza uručeno je priznanje obitelji Čakalović i obiteljima Kovač prigodom 370. obljetnice Spičanskih i Barskih mučenika kao zahvala za višegeneracijsko održavanje i uređivanje benediktinske opatije Svete Marije Ratačke te za brigu oko okrijepe hodočasnika za Tijelovo i Veliku Gospu.

Veliki broj vjernika okupio se i na otočiću Gospe od Milost, kraj Tivta. Koncelebriranu Svetu misu predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, a bila je to i prilika za podjelu sakramenta krizme. Biskup Janjić je okupljene vjernike podsjetio na značaj svetkovine Uznesenja: „Dobro znamo da je Marija ovom zemljom prošla netaknuta bilo kakvim grijehom. No, ovozemaljske poteškoće, pa i patnja nisu je mimoišle. Ona ih je svojom vjerom i ljubavlju znala nadvladati. Za nju možemo reći da su cijelo njezino biće i život bili u skladu s Bogom. Zato je i uznesena dušom i tijelom u nebesku slavu. Tako proslavljena nam poručuje da i mi svoje živote, svoje pameti, iznad svega svoje savjesti uskladimo s Bogom. Ako smo to postigli, onda ćemo biti u skladu sa samima sobom, sa braćom ljudima i sa svim stvorenim, sa svijetom.“

Na otočiću Gospe od Škrpjela kod Perasta slavljeno je pet Svetih misa na kojima su, uz domaće vjernike, sudjelovali tradicionalno i brojni hodočasnici iz Dubrovačke biskupije. Središnje Misno slavlje u večernjim satima predvodio je apostolski nuncij za Crnu Goru i BiH mons. Luigi Pezzuto. Uz mjesnog biskupa Janjića koncelebrirao je i prvi savjetnik nuncijature mons. Henryk Jagodziński, te drugi svećenici.

„Danas se radujemo, kao crkva zbog konačne sudbine Blažene Djevice Marije – zbog toga što je ona uznesena na nebo, ne samo dušom, već i tijelom. U toj Marijinoj sudbini vidimo ocrtanu i našu sudbinu, nas kao Kristovih učenika: a to je da primimo istu slavu kao i Marija. Stoga se događaj Uznesenja, ne tiče samo života Blažene djevice Marije nego se tiče i nas, utječe na našu krajnju sudbinu. I mi smo pozvani primiti istu Marijinu slavu, naravno na drugačiji način: ona ju je primila prije kraja vremena, mi moramo sačekati da se i nakon naše smrti ispune vremena. I na kraju povijesti čovječanstva, kada će Krist drugi puta doći u svojoj slavi, on će nas primiti u vlastitu slavu i slavu Marije“, kazao je u propovijed mons. Pezzuto, te poručio: „Draga braćo i sestre, važno je znati sljedeće: Mi smo određeni za slavu, slavu vječnog život, slavu radosti koja nema kraja.“ Govoreći o životu na zemlji u kojem se izmjenjuju trenutci radosti i žalosti, nuncij Pezzuto je poručio da nam zagledanost u buduću slavu može pomoći na ovozemaljskom putu da prevladamo poteškoće s kojima se susrećemo, jer bez križa nema proslave. I u susretu s teškim situacijama života, u ovozemaljskoj radosti koja nije potpuna, trebamo biti svjesni da je Gospodin uvijek s nama, kao što je s nama i Djevica Marija. Iznad svega u trenucima boli i patnje, možemo osjetiti Gospodinovu prisutnost u našem životu.

Kotorski biskup zahvalio je apostolskom nunciju na njegovu dolasku i na upućenim čestitkama za zlatni svećenički jubilej na početku misnog slavlja.. Mjesni župnik mons. Srećko Majić pozdravivši okupljene na kraju svete mise zahvalio se na njihovoj prisutnosti, te je nunciju uručio kao dar umjetničku sliku otoka Gospe od Škrpjela, iskazavši posebnu zahvalnost za njegovu brigu oko katolika u Crnoj Gori, ali i nastojanjima na izgradnji dobih odnosa sa svim ljudima dobre volje. Pjevanje pod misnim slavljem je animirao župni zbor sv. Mateja iz Dobrote. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: