Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Događaj je održan u Dolomitskim Alpama, na sjeveru Italije

Događaj je održan u Dolomitskim Alpama, na sjeveru Italije

Tonadico, 19. kolovoz 2019.

EUROPSKI MARIAPOLIS ZA JEDINSTVO MEĐU LJUDIMA

Čovječanstvo će imati budućnost samo ako bude ujedinjeno – poruka je inicijative koja je, u organizaciji Pokreta fokolara, održana prošlih dana na sjeveru Italije

U Tonadicu, mjestu u Dolomitskim Alpama, od 14. srpnja do 11. kolovoza održavao se europski Mariapolis, inicijativa koju je, s ciljem promicanja jedinstva među ljudima, organizirao Pokret fokolara, također poznat pod imenom „Djelo Marijino“. U istom je mjestu prije 70 godina, odnosno 1949., nedugo nakon završetka II. svjetskog rata, održan prvi Mariapolis.

Program je tog osobitog ljetovanja u planinama, sa sloganom „Ciljati u visine“, bio podijeljen na četiri tjedna te je održan na različitim jezicima, među kojima i na hrvatskom (drugi tjedan). Na susretu je sudjelovalo ukupno 2650 osoba iz Europe i svijeta.

U nedjelju, 11. kolovoza, na misnom slavlju koje je predvodio nadbiskup Trenta, msgr. Lauro Tisi, sudionici Mariapolisa su na različitim jezicima pročitali tekst kojim su izrazili želju da se sposobnosti i vrijednosti njihovih zajednica stave u službu svih ostalih, s ciljem da uzajamno poštovanje među zemljama raste sve dok se ne pretvori u ljubav čiji će se plodovi, kao što su mir i socijalna pravednost; dijeljenje materijalnih, intelektualnih i duhovnih dobara; pažnja prema posljednjima i cjelovita briga o planetu, moći iskusiti svugdje.

Članovi Pokreta fokolara, koji je 1943. godine utemeljila Chiara Lubich, još su 1959. godine sklopili bratstvo te sve narode na zemlji povjerili Blaženoj Djevici Mariji kako bi ona od njih učinila jednu obitelj. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: