Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Beltinci, 18. kolovoz 2019.

KARDINAL PULJIĆ URUČIO ODLIKOVANJE VOJI LUKIĆU ZA MEDIJSKO PROMOVIRANJE CRKVE

Tijekom odlikovanja Vojo Lukić napomenuo je da je u granicama svojih skromnih mogućnosti godinama nastojao graditi mostove suživota, suradnje i razumijevanja među ljudima, narodima i državama

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uručio je, 17. kolovoza 2019. u Beltincima u Prekmurju laureatu Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te počasnom građaninu Orahovice Voji Lukiću odlikovanje za medijsko promoviranje Crkve.

Vojo Lukić je izrazio veselje što je ovo veliko priznanje dobio nakon mise održane u popodnevnim satima u Beltincima povodom 100-obljetnice Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Misu je slavio ljubljanski nadbiskup i predsjednik Slovenske biskupske konferencije Stanislav Zore, a propovjedao je soboški biskup Peter Štumpf. Uz članove Slovenske biskupske konferencije, brojne svećenike redovnike i redovnice proslavi su prisustvovali i apostolski nuncij u Sloveniji mons. Jean-Marie Speich, kardinal Vinko Puljić i umirovljeni kardinal France Rode.

Iz inozemstva su došli i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, biskup u Eisenstadt-u Ägidius Johann Zsifkovics, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško i pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor održao je govor na svečanosti, a prisustvovali su također evangelistički i pravoslavni svećenici.

„Posebnu vrijednost ima da mi je ovo vrijedno priznanje uručio njegova eminencija kardinal Vinko Puljić jedan od najuglednijih ličnosti Kardinalskog zbora Svete Rimske Crkve”, istaknuo je Lukić.

Vojo Lukić posebno je želio napomenuti da godinama u granicama svojih skromnih mogućnosti u svom radu želi graditi mostove suživota, suradnje i razumijevanja među ljudima, narodima i državama. Naveo je kako je u ostvarenju toga potrebna intelektualna poštenost, čovječnost i određena medijska kultura kao dio opće kulture.

“Na moj poziv i u mojoj pratnji su Orahovicu i Đakovo posjetili nadbiskup Franc Kramberger, nadbiskup Anton Stres i biskup Peter Štumpf te četverostruki doktor teologije Jože Krašovec. Teološkim fakultetima u Sarajevu i Đakovu sam osobno podario Biblicu Slaviku s prigodnim rječnikom koja se počela tiskati 1550 na slovenskom jeziku. Do danas je sačuvano samo nekoliko primjeraka originanog teksta pa je prije par godina taj rijetki i stari rukopis Biblije pod vodstvom akademika Jože Krašovca ponovno ručno tiskan u Njemačkoj. Niz godina s poštovanjem promoviram biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Znano je da je veliki biskup Josip Juraj Strossmayer značajno pomogao u osnivanju Matice slovenske, a vrijedan je njegov doprinos u osnivanju čitaonica u Gorici i u Vranskom kod Celja godine 1869. Slovenski mediji pisali su da je za vrijeme svoga života biskup Josip Juraj Strossmayer bio u slovenskom narodu popularan i ugledan kao i tadašnji domaći biskup Anton Martin Slomšek. Veliki slovenski pjesnik Simon Gregorčič o biskupu Strossmayeru napisao je prekrasne stihove. Kada je pak slovenski pjesnik Anton Aškerc godine 1885. posjetio Đakovo bio je toliko oduševljen tamošnjom katedralom da je o njoj napisao pjesmu”, rekao je Lukić tijekom odlikovanja.

Na prijedlog Slovenske biskupske konferencije Vojo Lukić dobitnik je Slomšekova odlikovanja za vjerno služenje istini u novinarstvu godine 1997. Važno je napomenuti kako su, tijekom Domovinskoga rata, dragocjenosti Đakovačko-osječke nadbiskupije bile čuvane u Sloveniji, u prostorima Mariborske nadbiskupije. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: