Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Procesija u čast Djevice Marije; Pariz, 15. kolovoza 2019.

Procesija u čast Djevice Marije; Pariz, 15. kolovoza 2019.

Vatikan, 18. kolovoz 2019.

PAPA U PORUCI PARIŠKOM NADBISKUPU: VJERNICI – GRADITELJI NOVOGA ČOVJEČANSTVA

U prigodi svetkovine Uznesenja BDM, Papa poslao poruku pariškom nadbiskupu, mons. Michelu Aupetitu, i svim vjernicima

U prigodi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije papa Franjo je poslao poruku pariškom nadbiskupu, mons. Michelu Aupetitu, i svim vjernicima, pozivajući ih da budu graditelji novoga čovječanstva ukorijenjenoga u Isusu Kristu

Pariška je nadbiskupija pozvala vjernike da 15. kolovoza, točno četiri mjeseca nakon požara koji je izbio kasno poslijepodne 15. travnja, i koji je uništio katedralu Notre-Dame u Parizu, dođu na most Saint-Louis kako bi s tog mjesta krenula tradicionalna procesija u čast Djevice Marije. Nekoliko stotina vjernika je tako, držeći u ruci krunicu i pjevajući Zdravo Marijo, krenulo prema crkvi svetoga Sulpicija, u kojoj je nadbiskup mons. Michel Aupetit predvodio svetu misu.

Za tu je prigodu papa Franjo sudionicima poslao poruku, koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, u kojoj je svima zajamčio duhovnu blizinu. Poput prave majke Marija hodi s nama – stoji u poruci – bori se s nama i neumorno širi blizinu Božje ljubavi. Sudjeluje u životu svakog naroda koji je primio Evanđelje i dio je njegova povijesnog identiteta. Sveti Otac, osim toga, moli i Boga za zagovor Naše Gospe kako bi obnova njezina arhitektonskog dragulja bila veliki znak ponovnoga rođenja i oživljavanja vjere kod njezinih vjernika. Puni nade, za svoje će obitelji, za svoje zajednice i na svim mjestima njihova života, biti graditelji novoga čovječanstva ukorijenjenoga u Isusu Kristu – stoji na kraju poruke.

Papine je riječi na kraju mise pročitao rektor katedrale mons. Patrick Chauvet. Tijekom slavlja nadbiskup Michel Aupetit, obnovio je, prema tradiciji, „zavjet“ kralja Luja XIII. koji je 10. veljače 1638. godine Francusku posvetio Mariji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: