Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. siječanj 2020.

Vijesti

Koraće, 17. kolovoz 2019.

PROSLAVA VELIKE GOSPE U KORAĆU

Vrhunac proslave Dana Velike Gospe bila je proslava svetkovine Uznesenja BDM koju je predslavio vlč. Kristijan Zeba

Vrhunac proslave Dana Velike Gospe pod geslom „Majko dobrog savjeta budi nam utjeha i nada“, koji su u župi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini započeli u subotu. 10. kolovoza 2019. malonogometnim turnirom, potom u nedjelju sedmom u nizu Međunarodnom smotrom folklora te trodnevnicom, bila je u četvrtak, 15. kolovoza proslava svetkovine Uznesenja BDM – Velika Gospa. Uz 15-ak svećenika, među kojima domaći župnik fra Ivan Marić, svečanu zavjetnu Misu Gospi Koraćanskom na vanjskom oltaru u Gospinom dvorištu predvodio je vlč. Kristijan Zeba, sin toga kraja koji trenutno na službi župnika u Rijeci. Gospin kip u procesiji i ove su godine nosili članovi HKUD-a Tamburica Koraće u narodnim nošnjama. Među mnogobrojnim vjernicima nazočni su bili i predstavnici društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske.

U prigodnoj homiliji vlč. Zeba je posvjestio kako je Sveta misa najuzvišenija molitva. Spomenuo je sjećanje starijih kako je prije zadnjega rata u toj župi na Veliku Gospu znalo hodočastiti više od sedam tisuća vjernika, te ustvrdio da je to pokazatelj koliko su vjernici od davnina častili svoju nebesku Majku. Iako ih je sada znatno manje, jer su Koraćani raseljeni diljem svijeta, zahvalio im je što redovito svake godine dolaze u svoj rodni kraj te tako pokazuju da gdje god bili svoje ne zaboravljaju. Pojasnio je kako je Gospodin Mariju na nebu uznio jer je čvrsto vjerovala i u toj vjeri do kraja ustrajala te vjernike pozvao da im Ona nebeska majka bude primjerom kako ustrajati u vjeri u svim trenucima svoga života.

„Gospodin nije dopustio da Marija koja je rodile njegova Sina jedinorođenca trune, nego je dušom i tijelom bila uznesena na Nebo da njezino tijelo truleži ne ugleda. Tako mi danas slavimo i zato nam je Marija svima važna u životu jer nas pred licem Božjim zagovara da budemo ustrajni u svjedočenju svoje vjere“, rekao je, između ostaloga, vlč. Zeba.

I nebo je toga dana bilo naklonjeno proslavi svetkovine te je ugodno vrijeme omogućilo Koraćanima da poslije Mise u dvorištu župne crkve baš kako je to od davnina tradicija zaigraju i zapjevaju. (kta/b.l.)

foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: