Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Raščica/Tolisa, 17. kolovoz 2019.

PROSLAVA VELIKA GOSPE U ŽUPI TOLISA

Središnje Misno slavlje, na kojem je sudjelovalo oko devet tisuća vjernika, predslavio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene

U četvrtak, 15. kolovoza 2019. godine, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, svečanim Misnim slavljem proslavljen je patron Franjevačkog samostana na Raščici i Župe Uznesenja Marijina Tolisa.

Na sam svetkovinu od ranog jutra hodočasnici iz susjednih okolnih župa i susjedne Slavonije počeli su dolazili na Raščicu. Za križem je došlo više od petsto hodočasnika iz župa Domaljevac, Oštra Luka – Bok, Gornje i Donje Tramošnice i Grebnica. Svečano Misno slavlje predvodio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene i gvardijan samostana sv. Križa na Kovačićima u Sarajevu u koncelebraciji s dvadeset i sedam svećenika.

U prigodnoj propovijedi fra Damir je govorio o Gospi kao škrinji zavjetnoj i uzoru vjernosti Božjoj volji. Istaknuo je važnost prepoznavanja vrijednosti u ljudskom životu i predstavio Marijini životni put kao uzor svetosti i posvećivanja u svakodnevnici. „Bez obzira koliko nam ponekad Božji planovi nisu jasni, kako nas Bog uhvatio ponekad i nespremne, kako nam je možda teško prihvatiti nove izazove, gubitke i padove koje nam život donosi da bismo trebali ustrajati u nadi da će sve dobro završiti uvijek izabirući najvrijednije blago koje se jedino isplati čuvati, blago darovane vjere i vjernosti Bogu, a uzor imamo u Mariji“, kazao je, između ostaloga, fra Damir.

Na koncu Misnog slavlja gvardijan fra Mario Jurić zahvalio se župljanima, hodočasnicima i svim vjernicima koji su sa različitih strana svijeta došli na Raščicu proslaviti Veliku Gospu, a bilo ih je oko devet tisuća. Osobito se zahvalio svima koji su za ovu prigodu obukli narodne nošnje te svima koji su doprinijeli da Misno slavlje bude svečano i dostojanstveno, „jer slaveći svetkovinu Uznesenja Marijina slavimo i svoju nebesku Majku uzor svetosti i našeg predanja Bogu“.

Proslava Velike Gospe nastavila se nakon svečanoga završnog misnog blagoslova uz zvuke posavske šargije i violine koje su zasvirale kolo, a u samostanskom kružnom toku napravili su desetak velikih kola.

Župljani su se za proslavu pripremali Osmim zavjetnim hodočašćem selima župe Tolisa koje je bilo u petak, 9. kolovoza. Više od tri tisuće vjernika hodilo je uz Gospin kip moleći za milost i sveti zagovor. Mise trodnevnice predvodili su fra Silvano di Benedetto, župni vikar u Vitezu, fra Pero Baotić, župnik u Špionici i vlč. Petar Maskaljević, župni vikar u Slavonskom Bordu. (kta/fia)

Fotografije fra Marinko Živković

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: