Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. veljača 2020.

Vijesti

Olovo, 17. kolovoz 2019.

SVETKOVINA VELIKE GOSPE U GOSPINOM SVETIŠTU U OLOVU

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je dekan Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danimir Pezer

U četvrtak, 15. kolovoza 2019., svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena u Olovu, u najstarijem marijanskom u ovom dijelu Balkana, objavljeno je na mrežnoj stranici Svjetla Riječi.

Prvu Svetu misu u jutarnjim satima predvodio je fra Nikica Vujica, član uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene nakon koje su hodočasnici imali priliku za sakrament svete ispovijedi i druge pobožnosti.

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je dekan Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danimir Pezer u koncelebraciji s čuvarem svetišta Gospe Olovske fra Ilijom Božićem te još nekoliko svećenika. U svojoj je homiliji fra Danimir istaknuo kako je Bog na poseban način prisutan na ovom mjestu gdje se njegovo ime već stoljećima zaziva. Prisutne hodočasnike je potaknuo da po primjeru Blažene Djevice Marije traže i susreću Boga u svakodnevnom životu. Objasnio je kako Crkva svaki dan moli Marijin hvalospjev u kojemu ona očituje svoju vjeru hvaleći Gospodina i stavljajući u te riječi dobro koje joj je Bog učinio. Te riječi Marijina hvalospjeva su istinite za sva vremena i sve ljude.

Misno slavlje je pjevanjem animirao zbor župe sv. Mihovila arkanđela iz Vareša, a misi je prethodila procesija s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice. U svojim molitvama puk se na poseban način sjetio nedavno preminuloga fra Slavka Topića koji je osobito štovao Gospu Olovsku.

Proslava Velike Gospe započela je već 14. kolovoza, uoči same svetkovine kada su od ranih jutarnjih sati počeli pristizati hodočasnici. Misu uočnicu predslavio je fra Željko Brkić, gvardijan iz Kraljeve Sutjeske dok je misom ponoćkom predsjedao ovogodišnji mladomisnik fra Franjo Baraban, kapelan u Tuzli. (kta)

 

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. veljača 2020.

    Papa Francesco: se non si ama il prossimo si uccide se stessi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: