Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Sarajevo, 16. kolovoz 2019.

PROSLAVA ZAVJETA SESTARA SMI U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Pod Misnim slavljem pet sestara zahvalile su Bogu za dar 50. obljetnice redovničkog života, a dvije mlade sestre juniorke obnovile su privremene redovničke zavjete na godinu dana

U četvrtak, 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja BDM u sarajevskoj katedrali Srca Isusova euharistijsko slavlje u prigodi proslave zavjeta sestara SMI sarajevske Provincije Bezgrešnog Začeća BDM predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, javlja nedjelja.ba.
 
U koncelebraciji s kardinalom Puljićem bilo je desetak svećenika, a slavlju su se pridružile brojne sestre Služavke Maloga Isusa, članovi obitelji i prijatelji sestara svečarica, Prijatelji Maloga Isusa te drugi vjernici.
 
Pod Misnim slavljem pet sestara: s. M. Mirka Iličićs. M. Tatjana Batistas. M. Vitomira Bagićs. Marija Filipović i s. M. Rozelina Knežević zahvalile su Bogu za dar  50. obljetnice redovničkog života, a dvije mlade sestre juniorke: s. M. Nikolina Džavić i s. M. Pia Pilić obnovile su privremene redovničke  zavjete na godinu dana.
 
Prije Misnoga slavlja dvije sestre novakinje: s. Mihaela Martinović i s. Anela Oborović primile su redovničko odijelo i tako započele drugu godinu novicijata – priprave za slavlje posvećenja Bogu po redovničkim zavjetima.
 
Nakon riječi pozdrava, dobrodošlice i poticaja na molitvu kardinala Puljića, uslijedio je obred ulaska u novicijat, mlade sestre stupile su pred provincijsku glavaricu Družbe s. Mariju-Anu Kustura i ušle u novicijat prve godine. Poslije misnih čitanja uslijedilo je prozivanje sestara koje su obnovile privremene redovničke  zavjete na godinu dana. Obred slavlja redovničkog zavjetovanja završio je prinosom darova. Kardinal Puljić preuzeo je darove vode i vina, hostije, svijeću, kipić Djeteta Isusa i sliku sarajevske katedrale Srca Isusova.
 
Potom je kardinal Vinko u prigodnoj propovijedi protumačio važnost svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije.
 
Obraćajući se sestrama, kardinal Puljić je kazao da je primanje u zajednicu sestara i polaganje prvih zavjeta te proslava obljetnice odnosno obnova zavjeta puno simbolike. Kazao je da svaka sestra uzima ime Marija i još jedno ime. „Na taj način pokazuju da žele slijediti Marijin stav: opredjeljenje za Isusa, za kraljevstvo Božje. Na neki način to je njihov čin predanja koje nazivaju zavjetima. To je proročka poruka: ne živimo za ovu zemlju nego za vječnost.
Ali, budimo iskreni, nije lako oteti se pritisku ovozemaljštine, tih želja zemaljskih bilo tjelesnih ili kakvih i duhovnih (...) Vi primate danas vanjske znakove koji trebaju pokazati opredijeljenost: taj simbol Malog Isusa kojeg nosite na prsima, ta koprena i haljina označavaju kome pripadate“, rekao je, između ostalog, vrhbosanski nadbiskup, naglašavajući kako su sestre dar ovoj mjesnoj crkvi.
 
Nakon popričesne molitve s. Marija Filipović, u ime sestara jubilarki,  prigodnom molitvom zahvalila je Bogu za 50 godina redovničkog života u Družbi. Potom je svoju riječ uputila provincijska glavarice s. Marija-Ana Kustura, čestitajući svečaricama, a mladim sestrama poručila je da slijede njihov primjer. Također, zahvalila je svima onima koji su svih ovih godina pomagali njihovu Redu te nekima od njih uručila i prigodne darove.
 
Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler, a nakon Svete mise priređen je ručak za sve uzvanike. (kta)
 
foto
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. prosinac 2019.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: