Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Uskoplje, 16. kolovoz 2019.

PATRON ŽUPE PROSLAVLJEN U USKOPLJU

Misno slavlje u crkvenom dvorištu predvodio je tom prigodom fra Marko Kepić, župnik župe svetog Ilije proroka u Zenici

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, župa Uskoplje proslavila je svoj patron svečanim Misnim slavljem u crkvenom dvorištu pod vedrim nebom, prenosi nedjelja.ba. Osim svečane, pučke Mise slavila se rana u 8 te Misa s blagoslovom djece u 18 sati.

Mnoštvo vjernika, kako iz uskopaljske tako i iz drugih susjednih župa hodočastili su Majci Božjoj, svatko sa svojim željama, potrebama i zahvalama.

Uskopaljski župnik fra Josip Mihael Matijanić uvodno je pozdravio svoje župljane kako i one koji su van granica Bosne i Hercegovine te braću svećenike, njih desetak koji su koncelebrirali zajedno s predvoditeljem Misnoga slavlja fra Markom Kepićom, župnikom župe svetog Ilije proroka, Zenica.

Fra Marko je u uvodu u Svetu misu naglasio važnost milosti koju je i Marija prihvatila. U prigodnoj homiliji glavnu ulogu vodila je nada te kako se prepustiti nadi. Fra Marko se osvrnuo na Ivanovu viziju iz prvog čitanja. Rekao je kako Ivan u svemu tome daje realnu sliku spominjući zmaja i ženu vičnu u porođajnim bolima, ali ni on nije bez nade.

„Zapravo, Krist je nada, kako je rekao sveti Pavao“, spomenuo je. Naravno, zenički župnik je značaja u svojoj propovijedi dao i samom nazivu blagdana te ljudima pobliže objasnio značajku neba kao bezvremenske Božje ljubavi zbog koje nas Bog čini vječnima. Marijino uznesenje predstavio je kao našu budućnost.

Osim čovjeka kao vjernika i pojedinca, fra Marko je dodao i kakav susret treba jedan vjernik pružati drugim osobama. Susret pun nade, druželjubivosti, vjere, kao kad je Elizabeta Mariju susrela što je bila tema današnjeg evanđelja.

Još je dodao: „Marija svojim „Evo me“ u nama je rasplamsala plamen nade i zato je blagoslovljena među ženama.“ Svoju je homiliju franjevac zaključio riječima: „Vjernik mora napraviti veliki napor za nadu, izdići se iznad prosječnosti prema Božjim obećanjima te vidjeti više sfere svog postojanja. Nada je napor.“

Župnik se na koncu Svete mise zahvalio svima što su pomogli kako bi obilježavanje patrona prošlo najbolje; župnom zboru na pjevanju kroz devetnice i napose sam dan patrona, pastoralnom vijeću te svima ostalima.

Nakon Misnog slavlja uslijedilo je slavlje uz harmoniku, a svi oni koji su trebali okrepu bilo je domaće šljivovice. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2019.

    Papa Francesco, omelia Messa a Casa Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: