Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Vatikan, 16. kolovoz 2019.

PAPINA VIDEOPORUKA CENTRU ZA SPRJEČAVANJE ZLOSTAVLJANJA U ČILEU

Svečanost inauguracije započela je prikazivanjem videoporuke u kojoj je Papa zahvalio Čileanskom katoličkom sveučilišu i Zakladi za povjerenje, koji su potaknuli taj projekt

Danas se počinje ostvarivati zaklada koja se ne bavi samo različitim problemima, prevencijom i zlostavljanjem, nego i traženjem politikā kako bi se što više maloljetnika spasilo od manipulacija i onoga što na bilo koji način uništava njihovo srce – istaknuo je papa Franjo u videoporuci upućenoj Čileanskom katoličkom sveučilištu i 'Zakladi za povjerenje', koji su potpisali sporazum o ustanovljenju Centra „Cuida“ (Brini se). Sa svim pomoćnim znanostima kojima ćete se koristiti – dodao je Papa – brinite se za djecu.

Tijekom svečanosti inauguracije centra, rektor Katoličkoga sveučilišta, Ignacio Sánchez, istaknuo je jedan prioritet, a to je prinos javnoj politici koja će omogućiti gradnju društva koje više poštuje i štiti djecu i mlade. Zakladu za povjerenje ustanovile su, 2010. godine, žrtve koje je zlostavljao bivši svećenik Fernando Karadima. Među njima su i tri osobe (James Hamilton, Juan Carlos Cruz i José Andrés Murillo) koje su se u svibnju prošle godine u Vatikanu susrele s papom Franjom. Poslanje je spomenute zaklade boriti se protiv zlostavljanja maloljetnika, te pratiti i usmjeravati one koji su bili žrtve tih zločina.

Centar Cuida akademska je i istraživačka ustanova, a osnovan je kao odgovor na hitno potrebno napredovanje društva u prevenciji štetnih iskustava u mladoj dobi. Njegova je svrha skupljanje znanstvenih dokaza, promicanje javnih politika i razvijanje sredstava prevencije i djelovanja. U centru će raditi akademici i stručnjaci s raznih područja, a želja je da on bude interdisciplinarni prostor za proučavanje posebno seksualnoga zlostavljanja maloljetnika. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. prosinac 2019.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: