Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Posjet kard. Parolina Qaraqoshu u prosincu prošle godine

Posjet kard. Parolina Qaraqoshu u prosincu prošle godine

Qaraqosh, 16. kolovoz 2019.

KRŠĆANSKA ZAJEDNICA U IRAKU PONOVNO SE RAĐA

U crkvi koja je uništena 2014. godine, u gradu Qaraqoshu, na sjeveru Iraka, održana je proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2019. u gradu Qaraqoshu, na sjeveru Iraka, održano je Misno slavlje u crkvi svetih Benjamina i Sare, obnovljenoj nakon što su ju 2014. godine uništile paravojne snage samozvane Islamske države. Kršćanska se zajednica na tom području također ponovno rađa i čini ju oko 800 obitelji.

Svećenik Georges Jahola, koji se tamo nalazi na službi, u razgovoru je za Radio Vatikana postaju istaknuo njihovu želju za životom u miru, citirajući pritom kardinala Fernanda Filonija koji je o progonjenim iračkim kršćanima rekao da je u njihovim očima vidio vjeru, a ne mržnju.

U gradu Qaraqoshu 2014. je godine živjelo oko 50.000 kršćana, a sada ih – kako je kazao svećenik – ima oko 26 tisuća. Projekt obnove započeli su još prije oslobađanja grada, kada su bili u izbjeglištvu u Ninivskoj dolini. Sredstva su dobili od kršćanskih organizacija te od katoličkih i nekatoličkih zajednica.

Don Jahola istaknuo je da su iz evanđelja, od Gospodina, naučili kako biti oruđe mira i živjeti mir. To pokušavaju ostvariti na području gdje većinu stanovništva čine muslimani i gdje još uvijek ima ljudi koji u sebi nose mržnju. Istinski vjerujemo u oproštenje i ostavljanje prošlosti iza sebe kako bismo nastavili ići prema budućnosti – rekao je don Georges Jahola. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. prosinac 2019.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: