Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Komušina, 15. kolovoz 2019.

UOČNICA VELIKE GOSPE U KOMUŠINI

Misu je, kako običava, predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

Tradicionalno, veliki broj vjernika i hodočasnika i ove je godine na uočnicu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, 14. kolovoza, pohodio najveće marijansko svetište u Vrhbosanskoj nadbiskupiji – Komušinu kod Teslića, objavljeno je na stranici nedjelja.ba.

Misu uočnicu, kako običava, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko u koncelebraciji s komušanskim župnikom i čuvarem svetišta preč. Borisom Salapićem, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavkom Sliškovićem i još 15-ak svećenika. Misi su uz veliki broj vjernika, domaćih, iz BiH i inozemnih, nazočili i redovnici, redovnice i bogoslovi, kao i predstavnici javnog, društvenog i političkog života, među kojima je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Kao i ranijih godina, u poslijepodnevnim satima, unatoč lošim vremenskim uvjetima, rijeke hodočasnika počele su pristizati ispred komušanske crkve. Mnogi od njih stigli su pješice iz usorskoga kraja, te su pristupali sakramentu pomirenja, a upriličena je molitva krunice te obilazak slike Gospe Kondžilske.

Na početku Misnog slavlja, nazočne je pozdravio župnik Salapić, te im se kratko obratio.

Nakon naviještene riječi Božje, vrhbosanski nadbiskup uputio je prigodnu propovijed. ʺKad bih možda pitao što nas je to sve dovelo ovdje, vjerujem, svatko od vas bi imao svoju potrebu, svoju muku, a jedno je sigurno – doći Majci znači moći reći da smo djeca Božja, da smo Marijina djeca. Ona je predana nama s križa da nam bude majka, a prava majka uvijek ima srca za svoju djecu i mi smo joj došli kao djeca (…) Središte u Gospinu svetištu je euharistija. Ona nas vodi na euharistiju – dakle Isusu nas vodi. Nema svetijeg čina na zemlji od svete mise. Istina, živimo u vremenu kad je čovjek izgubio osjećaj za sveto, međutim, gubeći osjećaj za sveto gubi i osjećaj za grijeh. Zato moramo, ponovno i ponovno obnavljati tu vjeru – svijest svetog događaja: ovo činite meni na spomenʺ, posvijestio je kardinal Puljić.

U nastavku je kazao kako su vjernici došli Majci Božjoj, ne samo da ju vole, nego i da uče od Nje. ʺBlažena ti što povjerova, reći će njezina rodica Elizabeta (…) Ne znam je li znala Elizabeta što nosi Marija pod svojim srcem – da je on začela po Duhu Svetomu, ali je proročki rekla nešto duboko istinito. Bez vjere nema blaženstva. Zašto smo mi tako često nezadovoljni? Pa zato što pristupamo životu hladne, mlitave i nikakve vjere. Zato je potrebno da ovdje doživimo – učite od Marije vjerovatiʺ, pozvao je kardinal te poručio kako Marija, ne samo da je zagovornica, nego je vjernicima i uzor.

Nakon mise upriličen je blagoslov nabožnih predmeta.

Ovogodišnjoj proslavi Velike Gospe u Komušini prethodila je duhovna priprava kroz devetnicu.

Može se primijetiti kako iz godine u godinu Komušina postaje poznatije svetište koje posjećuje sve više vjernika. Također je važno istaknuti kako dijaspora nije zaboravila kraj iz kojeg je protjerana te se svake godine, barem preko ljeta, vraća.

U Komušini se osim hodočašća za Veliku Gospu održavaju još dva: jedno u posljednjoj nedjelji svibnja kao hodočašće mladih Vrhbosanske nadbiskupije, i drugo krajem listopada kao hodočašće okolnih župa. Budući da u župi stalno živi samo nekoliko stotina vjernika, može se reći kako ovaj kraj barem tri puta godišnje, više nego inače, zablista i oživi.

Gospina se slika prvi put spominje 1779., i samo je dva puta duže vremena izbivala iz župe. Prvi put 1888. za vrijeme restauracije u Grazu, a drugi 1992. kada su srpski ekstremisti protjerali sve katolike i razorili župnu crkvu. Slika je 1996. vraćena iz Hrvatske u Žepče, a 1999. u Komušinu. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2019.

    Papa Francesco, omelia Messa a Casa Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: