Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Vatikan, 15. kolovoz 2019.

PAPINA SUĆUT POVODOM PREMINUĆA KARDINALA OBESA RIVERE

„Bio je pastir koji je godinama u vjernosti stavljao svoj život u službu Boga i Crkve“

Papa Franjo je poslao brzojav sućuti povodom smrti kardinala Sergija Obesa Rivere, koji je preminuo 11. kolovoza u 87. godini života. Bio je pastir koji je godinama u vjernosti stavljao svoj život u službu Boga i Crkve. Neka mu Gospodin Isus dade krunu slave koja ne vene – napisao je Papa u brzojavu koji je poslao nadbiskupu Xalape, msgr. Hipólitu Reyesu Lariosu.

U posebnom su se priopćenju pak meksički biskupi spomenuli kardinalova zauzimanja u vrijeme dok je bio predsjednik Meksičke biskupske konferencije, koje se podudarilo s nekim važnim trenutcima povijesti njihove zemlje. To je njegovo zauzimanje bilo obilježeno sudjelovanjem na mirovnim pregovorima i pomirenju u okviru Sporazumā iz San Andrésa, te naporima oko uspostavljanja odnosa između Meksika i Svete Stolice.

Blagopokojni kardinal Sergio Obeso Rivera, nadbiskup Xalape (Meksiko) u miru, rodio se 1931. godine. Na Papinskom je sveučilištu Gregoriana završio teologiju, a za svećenika je zaređen 1954. godine. Vrativši se u Meksiko, 17 je godina u bogosloviji obavljao razne službe, među kojima i duhovnoga ravnatelja, a na kraju je bio i rektor. Godine 1971. zaređen je za biskupa, a 1979. godine imenovan je nadbiskupom Xalape.

Za predsjednika Meksičke biskupske konferencije, na dva mandata, izabran je 1982. godine, a poslije je, 1995., izabran i treći put. Godine 2007. Benedikt XVI. je prihvatio njegovu ostavku, zbog navršene dobi, na pastoralno vodstvo nadbiskupije Xalape. U Kardinalski ga je zbor uveo papa Franjo, 28. lipnja 2018. godine. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2019.

    Papa Francesco, omelia Messa a Casa Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: