Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. prosinac 2019.

Vijesti

Most Morandi u Genovi nakon urušenja

Most Morandi u Genovi nakon urušenja

Vatikan, 14. kolovoz 2019.

PAPA: BOG NA NAŠE VAPAJE NE ODGOVARA RIJEČIMA NEGO PRISUTNOŠĆU NJEGOVA SINA

Sveti Otac spomenuo se tragedije urušavanja mosta u Genovi kojoj su prije godinu dana poginule 43 osobe

Prošla je gotovo godina dana otkako se u Genovi srušio Most Morandi. Papa Franjo se spomenuo tog tragičnog dana, kada su poginule 43 osobe, u pismu koje je poslao đenovskom dnevniku „Il Secolo XIX“, koje su objavile i druge novine.

Rana nanesena srcu Genove, tragedija za one koji su izgubili svoje najmilije, u svakom slučaju šokantan događaj za sve koji su bili primorani napustiti vlastiti dom i živjeti kao izbjeglice – tim se riječima Papa spomenuo dramatičnih trenutaka koje su – kako je napisao – proživjele obitelji koje su polazile ili se vraćale s odmora, te muškarci i žene koji su putovali zbog posla. Sveti Otac nije zaboravio taj tragični trenutak te je zajamčio svoje molitve.

Želim vam reći da vas nisam zaboravio, da sam se molio i da se molim za žrtve, za njihove obitelji, za ranjene, evakuirane, za sve vas, za Genovu. Pred takvim događajima, žalost je zbog gubitaka nesnosna i nije ju lako ublažiti, kao što je također razumljiv osjećaj nemirenja s tom velikom nesrećom koja se mogla izbjeći – napisao je Papa.

Sveti je Otac napisao da nema pripremljenih odgovora, jer pred određenim situacijama, ljudske su riječi neodgovarajuće, ali je iz svojega srca oca i brata – kako je napisao – poslao đenovskim građanima poruku. Ne dopustite da zbivanja u životu prekinu veze koje čine vašu zajednicu, da izbrišu sjećanje na ono što je učinilo tako važnim i znakovitim njezinu povijest. Uvijek kada mislim na Genovu, mislim na luku. Mislim na mjesto s kojega je otputovao moj otac – istaknuo je Papa. Mislim na svakodnevni trud, upornu volju i nade Đenovežana.

Papa Franjo ih je osim toga potaknuo da uprave pogled na Isusa koji je prije nas prošao kroz trpljenje i smrt. (…) Znajte da Bog naš Otac nije na naš vapaj i na naše pitanje odgovorio riječima, nego prisutnošću koja nas prati, prisutnošću Njegova Sina. Gledajmo Njega, povjerimo Njemu svoja pitanja, svoju žalost i gnjev. Muškarci smo i žene puni nedostataka i slabosti, ali imamo milosrdnoga Oca kojemu se možemo obratiti, raspetoga i uskrsloga Sina koji hodi s nama, Duha Svetoga koji nam pomaže i prati nas. Na nebu imamo Majku koja nas stalno obavija svojim plaštem i nikada nas ne napušta.

U pismu je Papa istaknuo da su Đenovežani sposobni za velike geste solidarnosti, ne predaju se i znaju biti uz one koji su u najvećoj potrebi. Želio bih vam također reći da niste sami, jer je kršćanska zajednica, Crkva u Genovi, s vama i dijeli s vama vaše trpljenje i vaše teškoće. Što smo svjesniji svoje slabosti, neizvjesnosti našega ljudskog stanja, toliko više otkrivamo ljepotu ljudskih odnosa, vezā koje nas povezuju kao obiteljī, zajednice i građansko društvo.

Nakon tako velike tragedije koja je ranila vaše obitelji i vaš grad, znali ste reagirati, podići se i gledati naprijed. Nemojte izgubiti nadu, ne dopustite da vam ju ukradu. Budite i dalje uz one koji su najviše pogođeni – stoji na kraju Papina pisma. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. prosinac 2019.

    DICEMBRE 2019: L’avvenire dei più giovani

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: