Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. kolovoz 2019.

Vijesti

Skauti na putu prema bazilici sv. Petra

Skauti na putu prema bazilici sv. Petra

Rim, 14. kolovoz 2019.

RADOST NA SUSRETU SKAUTA S PAPOM

Prošlih je dana u Rimu održan drugi „Euromoot“ u sklopu kojega je 5 tisuća sudionika iz 21 zemlje hodalo putovima svetaca središnje Italije, sve do Rima

Prošlih je dana u Rimu održan drugi „Euromoot“, izviđačko hodočašće Federacije skauta Europe, u sklopu kojega je 5 tisuća sudionika iz 21 zemlje hodalo putovima svetaca središnje Italije, sve do Rima.

Susret je završio audijencijom s papom Franjom i misnim slavljem koje je predvodio kardinal Angelo Bagnasco. Jedna je od sudionica u razgovoru za Radio Vatikan rekla da papi Franji donose iskustva koja su proživjeli, lica koja su susreli, bratstvo koje su ponovno doživjeli kod druge braće i sestara skauta, te mnogo radosti.

Sedamnaestogodišnji Leonardo objasnio je da ih je na višekilometarski hod pod suncem, s teškim ruksakom na ramenima, potaknula želja da idu naprijed kao zajednica, da postižu ne samo osobne, već i zajedničke ciljeve, te da se zajedno zabave hodajući, šaleći se, pjevajući, plešući, i dijeleći čak i posljednji gutljaj vode ugrijane na suncu.

Marco Platanìa, predsjednik Talijanske udruge europskih katoličkih skauta, u razgovoru je za Radio Vatikan rekao da su sudionici toga događaja u samostanima i crkvama meditirali nad evanđeoskim tekstom koji su potom prepisali na vlastitom jeziku i ukrasili crtežima, kako su to činili redovnici u srednjem vijeku.

Djelo je to koje govori o naporu, dugom putu, želji da ponovno otkriju Gospodinove Riječi te da ih usvoje – kazao je Marco Platanìa, dodavši da je taj dio, koji zahtijeva strpljenje, sudionicima bio vrlo neobičan, zato što mladima u današnjem društvu teško pada stajanje na jednom mjestu, strpljivost, šutnja, preciznost te otkrivanje smisla za sporost u stvaranju nekog djela, posebno u ručnom radu. Sve su te radove objedinili u knjigu koju su darovali Svetom Ocu.

U propovijedi Misnoga slavlja održanoga u bazilici sv. Petra povodom „Euromoota“, kardinal Angelo Bagnasco je, u skladu s temom susreta „Pripravite put Gospodinu“, sudionike uputio na primjer mučenika i svetaca koji su na taj poziv sv. Ivana Krstitelja odgovorili davši život za Gospodina, pripremivši Bogu put te pomogavši svijetu da Ga susretne, da se zemlja otvori nebu. Oni su shvatili da čovjek postoji zato što postoji Bog, da vjera nije skup emocija i dobrih osjećaja te da kršćanski život znači upućivati na Krista – kazao je kardinal Bagnasco. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: