Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Koraće, 12. kolovoz 2019.

ODRŽANA SEDMA U NIZU MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA „KORAĆE 2019“

Okupio je taj događaj dvanaest KUD-ova iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske

Uz vjersko kulturnu manifestaciju Dani Velike Gospe održana je u nedjelju, 11. kolovoza 2019. u župi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini sedma u nizu Međunarodna smotra folklora „Koraće 2019“. Organizator tog veličanstvenog događaja Gospi u čast i ove je godine bilo HKUD „Tamburica Koraće“. Okupio je taj veliki događaj dvanaest KUD-ova iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske: HKUD „Tamburica Koraće“, HKUD „Gromiljak“ – Kiseljak, Posavski zavičajni klub „Derventsko kolo“ - Zagreb, KUD „Lipovac“ Generalski stol kod Karlovca, Matica Slovačka – Miljevac, KUD „Zrinski Frankopan“ – Slavonski Brod, KUD „Smilje“ Slavonski Brod, ZK „Žeravac“ - Slavonski Brod, MPS „Biđani“ – Bicko Selo, HKUD „Bijela“ - Brčko, HKUD „Naši korijeni Bistrica“ – Žepče i Zavičajna zajednica BiH Hrvata - Tovarnik.

Tristotinjak njihovih članova odjevenih u svečane narodne nošnje svoga kraja susret je započelo mimohodom uz pjesmu od osnovne škole do župne crkve. Koraćanska ljepotica posebno je bila lijepa toga dana, što zbog predivnih vitraja i ostalih umjetničkih djela akademskog slikara Vlatka Blažanovića, što zbog ljepote i raznolikosti narodnih nošnji. Posebno su bili lijepi oni najmlađi među kojima i petogodišnji Ante iz Generalskog Stola kod Karlovca koji je u povorci bio sa svojom majkom, što je pokazatelj da roditelji tradiciju svoga kraja prenose na mlade naraštaje.

Domaći župnik fra Ivan Marić, koji je iz zdravstvenih razloga zadnjih dana na oporavku u samostanu na Plehanu, došao je za tu prigodu i u crkvi blagoslovio sve sudionike. Nakon zajedničke pjesme Gospi u čast sudionici i ostali nazočni u Gospinom su dvorištu zaigrali u velikom zajedničkom kolu, a potom je na vanjskoj pozornici započeo bogati kulturno-umjetnički program, koji je vodio Mario Jurković, novinar iz Slavonskog Broda.

Ponosan i radostan bio je toga dana predsjednik HKUD Tamburica Koraće Šandor Lipovac koji je zahvalio svim sudionicima kao i nazočnim Posavljacima što su unatoč visokim temperaturama u tako velikom broju došli uveličati taj, kako je rekao, za Koraće veliki događaj. Zahvalio je i svim sponzorima kao i svima koji su na bilo koji način pomogli ostvarenju smotre. Svjestan kako je svaki i najmanji događaj u porušenoj i opustošenoj Bosanskoj Posavini važan iskazao je svoju želju da taj događaj i dalje bude tradicija, naglasivši da je to prilika da se Posavljaci okupe, druže, njeguju zajedništvo, da budu jedni drugima radost, obostrano obogaćenje, te znak da svoj rodni kraj nisu i neće zaboraviti. Posebno je zahvalio svojim kudovcima na nesebičnom zalaganju kako u pripremu smotre tako i svakom drugom važnom događaju u Koraću.

U pozdravnoj riječi plehanski gvardijan fra AntoTomas zahvalio je organizatorima što i na taj način čuvaju i njeguju tradiciju i običaje svoga kraja te su ohrabrenje povratnicima i nada onima koji promišljaju o povratku u svoj rodni kraj. Najavio je i trodnevnicu uoči Velike Gospe koja je započela u ponedjeljak, 12. kolovoza i traje do srijede, 13. kolovoza kada će svakoga dana Misno slavlje započinjati u 19 sati. Na samu svetkovinu Velike Gospe Misno slavlja s početkom u 11 sati predvodit će vlč. Kristijan Zeba, sin toga kraja sada župnik župe Sv. križa u Rijeci.

Orilo se Gospino dvorište i cijelo Koraće pjesmom i kolom kudovaca koji su oduševili brojnu publiku među kojima su bili i predstavnici društveno političkih vlasti iz BiH i Hrvatske. I toga su puta druženje nastavili uz zajedničku večeru uz pjesmu pod velikim šatorom.

Domaćini su svaki KUD nagradili prigodnim darom i zahvalnicom. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: