Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. svibanj 2020.

Vijesti

Oslo, 12. kolovoz 2019.

SVJETSKO VIJEĆE CRKVI OŠTRO OSUDILO NAPAD NA DŽAMIJU U NORVEŠKOJ

Generalni tajnik KEK-a luteranski pastor Olav Fykse Tveit, i sam Norvežanin, kazao je da nitko ne bi trebao pri molitvi strahovati od napada

 

Svjetsko vijeće Crkvi (KEK) oštro je osudilo napad na džamiju u Norveškoj, te je još odlučnije u zauzimanju za međureligijski dijalog, ističe se 11. kolovoza u priopćenju na mrežnim stranicama KEK-a.

U napadu na islamski centar Al-Noor u subotu, 10. kolovoza 2019. poslijepodne u Baerumu, rezidencijalnom predgrađu Osla, jedna osoba je lakše ranjena. Nekoliko sati nakon napada policija je pronašla tijelo mlade žene, rođakinje osumnjičenoga, u njihovoj kući, pa je otvorena istraga da se utvrdi povezanost ubojstva s pucnjavom u džamiji, prenijela je Hina. Zaključeno je da je riječ o pokušaju terorističkog napada. Osumnjičeni je kod sebe imao više komada oružja a kada je zapucao u džamiji su se nalazila trojica vjernika. Svladala ga je jedna osoba i predala policajcima. U poruci koju je osumnjičeni postavio na internetu prije napada spominje „rat rasa” i odaje počast napadaču na dvije džamije u ožujku na Novom Zelandu kada je ubijena 51 osoba.

„Nitko ne bi trebao pri molitvi strahovati od takvih napada“, istaknuo je generalni tajnik KEK-a luteranski pastor Olav Fykse Tveit, i sam Norvežanin, pozivajući na zajedništvu „unatoč frustraciji i srdžbi“. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: