Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2020.

Vijesti

Bogota, 12. kolovoz 2019.

PORUKA LATINSKOAMERIČKIH BISKUPIA U PRIGODI MEĐUNARODNOG DANA DOMORODAČKIH NARODA

„Potrebno je uložiti napore kako bi se stvorio prostor za poštovanje i dijalog s našom braćom domorocima“

Sinoda za Amazoniju održat će se u listopadu 2019., u Vatikanu. U poruci za Međunarodni dan domorodačkih naroda, nadbiskup Miguel Cabrejos, predsjednik Vijeća latinskoameričkih biskupa podsjetio je da su domorodački narodi most između izvornih kultura i današnjega svijeta.

Potrebno je uložiti napore kako bi se stvorio prostor za poštovanje i dijalog s našom braćom domorocima, istovremeno čuvajući njihovu kulturu, tradiciju, jezik i prava – rekao je nadbiskup Miguel Cabrejos, predsjednik Vijeća latinskoameričkih biskupa, u poruci za Međunarodni dan domorodačkih naroda koji se slavio 9. kolovoza, a koji je uspostavila Organizacija ujedinjenih naroda 1994. godine. No imamo još značajniji datum – napomenuo je predsjednik Peruanske biskupske konferencije, jer se približava Sinoda za Amazoniju koja će se održati u listopadu u Vatikanu.

Domorodački narodi, osobito oni iz Amazonije, most su između izvornih kultura i današnjega svijeta – rekao je nadbiskup Cabrejos i potaknuo – Hodajmo zajedno u stalnom procesu interkulturalnosti. Poštujmo i vrednujmo domorodačke narode. Interkulturalnost se pridružuje drugom bitnom elementu, a to je odgovornost. Kao što je napisao papa Franjo u tweetu koji je poslao 9. kolovoza, domorodački narodi, s raznolikošću jezika, kultura, tradicija i znanja predaka, podsjećaju nas da smo svi odgovorni za brigu o stvorenom koje nam je Bog povjerio.

Predsjednik Vijeća latinskoameričkih biskupa također je istaknuo da se Međunarodni dan domorodačkih naroda slavi 9. kolovoza kako bi se upoznale tradicije, vrijednosti, jezici i običaji tih zajednica. To je prilika i za sjećanje na doprinos koji su domorodački narodi dali jačanju nacionalnih kultura. Izabran je 9. kolovoza – rekao je nadbiskup Miguel Cabrejos – kako bismo obilježili dan kada se prvi put, 1992. godine, sastala radna skupina za domorodačke narode potkomisije Organizacije ujedinjenih naroda za prevenciju diskriminacije i zaštitu manjina.

Domorodački su narodi složena stvarnost – rekao je nadbiskup Cabrejos osvrnuvši se na podatke Ujedinjenih naroda – ima više od 5000 različitih skupina u oko 90 zemalja koje govore velikom većinom od procijenjenih 7000 jezika u svijetu. Radi se o više od 370 milijuna ljudi, oko 5% svjetskog stanovništva. Domorodački narodi spadaju u najugroženije i najranjivije stanovništvo i čine 15% najsiromašnijih na svijetu.

U Amazoniji živi 450 domorodačkih naroda. To veliko područje nalazi se u 9 zamalja: Boliviji, Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru, Gvajani, Peruu, Surinamu, Venezueli i na prekomorskom području Francuske Gvajane. Područje pokriva sveukupno oko 7,5 milijuna kvadratnih kilometara. Na njemu se nalazi 20% svjetske slatke vode, a ima oko 33 milijuna stanovnika od kojih 2.800.000 domorodaca.

Kako je podsjetio papa Franjo prilikom apostolskog putovanja u Peru, 2018. godine, duboke su rane koje Amazonija nosi sa sobom. Amazonija je osporavana zemlja na različitim područjima. S jedne strane novo rudarstvo i snažan pritisak velikih gospodarskih skupina koje svoju pohlepu usmjeravaju na naftu, plin, drvo, zlato i poljoprivredno industrijske monokulture; a s druge strane, prijetnje zemlji koje dolaze od izopačenosti određenih politika koje promiču „očuvanje“ prirode ne vodeći računa o ljudskom biću i konkretno, o vama braći koji tamo živite – rekao je tada Papa.

Papa Franjo je posebnu sinodu za panamazonske krajeve sazvao 15. listopada 2017. godine. Glavni cilj koji je naznačio jest naći nove načine za evangelizaciju toga dijela Božjega naroda, osobito domorodačkog stanovništva koje je često zaboravljeno i bez izgleda za sretnu budućnost, te zbog krize amazonske šume koja predstavlja pluća od temeljne važnosti za naš planet. Sinoda će se za Amazoniju održati u Vatikanu, od 6. do 27. listopada ove godine. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: