Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. prosinac 2019.

Vijesti

Douala, 23. srpanj 2019.

KAMERUN: KARDINAL CHRISTIAN TUMI PRIMIO NAGRADU NELSON MANDELA

U Kamerunu, 80-godišnji kardinal borio se protiv diskriminacije manjine koja govori engleski jezik i koje čini 20 posto ukupnog stanovništva

Kardinalu Christianu Tumi, umirovljenom nadbiskupu Douala, u Kamerunu, dodijeljena je nagrada Nelson Mandela za promicanje mira i poštovanja ljudskih prava nakon izbijanja krize na sjeveru i jugozapadu zemlje – izvijestila je Fondacija Denis i Lenora Foretia koja je nagradu uručila ocu Michaelu Tchoumbouu. Primivši nagradu u ime kardinala – izvijestila je Agencija Cameroun Presse – svećenik je uputio apel stanovnicima Kameruna kako bi poput kardinala Tumija branili mir, pravdu i ljudska prava.

Godinama se 80-godišnji kardinal borio protiv diskriminacije manjine koja govori engleski jezik i koje čini 20 posto ukupnog stanovništva u Kamerunu. Stanovnici Kameruna koji govore engleski, 2016. godine izišli su na ulice kako bi osudili marginalizaciju u javnim ustanovama, zapostavljanje njihova jezika i kako bi tražili veća građanska prava u okviru pravnog sistema na engleskom govornom području zemlje. Odvjetnici i nastavnici štrajkali su protiv prvotne upotrebe francuskog jezika u školama i na sudovima.

Prosvjedi su se proširili. Vlada je rasporedila velike redarstvene snage kako bi ugušila prosvjede. Tako su počeli krvavi sukobi između vladinih snaga i separatističkih skupina. Nasilje se pogoršalo nakon listopada 2017. godine kada je separatistička anglofona oporba jednostrano proglasila svoju neovisnost od većinske frankofonske Vlade.

Od tog su trenutka tisuće Kamerunaca počele bježati prema Nigeriji. Prema posljednjim podacima izbjeglo je 30.000 osoba, no stvarni brojevi vjerojatno su veći. Računa se daje više od 400.000 raseljenih unutar zemlje koji žive u vrlo siromašnim uvjetima. Kardinal Tumi već dugo želi organizirati opću konferenciju za anglofone stanovnike kako bi se zaustavila kriza na sjeverozapadu i jugozapadu Kameruna. Nagradom Nelson Mandela želi se podržati poslanje kardinala Christiana Tumija, to jest vraćanje mira u Kamerun. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. prosinac 2019.

    DICEMBRE 2019: L’avvenire dei più giovani

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: