Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. prosinac 2019.

Vijesti

Izrael, 23. srpanj 2019.

NOVI NAPADI U IZRAELU ZASTRAŠUJU KRŠĆANSKE ZAJEDNICE

U Jishu, u Galileji, nepoznati su napadači oštetili automobil i na zidovima na židovskom napisali uvredljive slogane protiv kršćana

Katolički su biskupi Svete zemlje 19. srpnja objavili izjavu u kojoj, među ostalim, izražavaju ogorčenje i žalost zbog ponavljanja kriminalnih djela za koja se ne pokreće postupak unatoč brojnim podnesenim prijavama.

Katolički su biskupi Svete zemlje osudili nedavno zastrašivanje kršćanskih zajednica. Naime, 19. srpnja 2019. u Jishu, u Galileji, nepoznati su napadači oštetili automobil i na zidovima na židovskom napisali uvredljive slogane protiv kršćana. Tjedan dana prije toga, 12. srpnja, izazivači koji stanuju blizu židovskog naselja Naveh Yaacov gađali su rajčicama i drugim predmetima sudionike župnog slavlja koje je organizirano u crkvi svetog Jakova u Beit Haninu, u istočnom Jeruzalemu. Barem u prvom slučaju taj se čin zastrašivanja može pripisati skupinama koje su posljednjih godina na razne načine pogodile džamije ili kršćanska mjesta, potpisujući svoje nasilje i obeščašćenja riječima „cijena koju treba platiti“.

Katolički su biskupi Svete zemlje 19. srpnja objavili izjavu u kojoj, među ostalim, izražavaju ogorčenje i žalost zbog ponavljanja kriminalnih djela za koja se ne pokreće postupak unatoč brojnim podnesenim prijavama. Napadi i obeščašćenja na štetu samostana, crkvi i kršćanskih groblja koje su počinile ekstremističke skupine prepoznate po riječima „cijena koju treba platiti“, počeli su u veljači 2012. godine. Ekstremističke skupine bliske pokretu naseljenika, od tada su također izvršile napade na džamije u koje dolaze palestinski Arapi.

Zločini koje je počinila skupina koja se potpisuje riječima „cijena koju treba platiti“, izražavaju rasnu mržnju ultranacionalističke židovske desnice i često ostaju nekažnjeni. U svibnju 2016. godine, udruga rabina za ljudska prava sa sjedištem u Izraelu, pokrenula je kampanju kako bi izraelske političke vlasti učinila osjetljivima na hitan problem koji predstavljaju napadi na vjerske kršćanske i muslimanske objekte koje su izvršile ekstremističke skupine – prenijela je katolička tiskovna agencija FIDES. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. prosinac 2019.

    Sbandieratori di Foligno in Piazza San Pietro

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: