Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. siječanj 2020.

Vijesti

Nova Bila, 22. srpanj 2019.

NOVA GENERACIJA NOVAKA BOSNE SREBRENE

Redovničko odijelo Reda manje braće obukli su: fra Nikola Barbić iz Fojnice, fra Robert Bašić iz Busovače i fra Ilija Nakić iz Nove Bile

Na šesnaestu nedjelju kroz crkvenu godinu, u župi Svetoga Duha u Novoj Biloj Franjevačka provincija Svetoga Križa Bosna Srebrena postala je bogatija za tri mladića koji su po prvi put obukli redovničko odijelo Reda manje braće. Trojica mladića su: fra Nikola Barbić iz župe Fojnica, fra Robert Bašić iz župe Busovača i najmlađi fra Ilija Nakić iz župe Nova Bila.

Misno slavlje predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić uz koncelebraciju meštra postulanata fra Josipa Mrnjavca, prefekta sjemeništaraca fra Josipa Ikića, meštra novaka fra Marinka Baotića, gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa, župnika domaćina fra Slavka Petrušića i druge braće misnika.

Provincijal fra Jozo je pozvao u svojoj homiliji braću novake da hrabro kroče evanđeoskom stazom poput serafskog oca sv. Franje. Fra Jozo je kazao još da su kao franjevci dužni nositi Radosnu vijest evanđelja Isusa Krista svim odbačenim i svima onima koji su na marginama našeg društva.

Na kraju Misnog slavlja župnik fra Slavko iskazao je svoju radost što je ova župna zajednica i ova crkva, koja na poseban način prikazuje povezanost bosanskog katoličkog puka i franjevaca (op. ova crkva bila je ratna bolnica u Domovinskom ratu), bila domaćin po prvi put oblačenju novaka Bosne Srebrene i k tomu još je imala domaćeg sina koji je obukao habit sv. Franje.

Nakon Misnog slavlja uslijedila je okrjepa koju je organizirao župnik. Nakon ručka novaci i meštar otišli su put Novicijata na Gorici. (kta/fia)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: