Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. siječanj 2020.

Vijesti

Stolac, 22. srpanj 2019.

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. ILIJE U STOCU

Središnje Misno slavlje na Ilindan, predvodio je mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

Stolac je proslavio svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka, 20. srpnja 2019., koji je patron župe, dan grada i općine. Za ovaj veliki stolački blagdan Stolac se pripremao više tjedana. Dvadesetak dana prije počeli su kulturno-športski programi, a bliža priprava za Ilindan bila je trodnevnica u župi, pobožnost sv. Iliji i Sveta misa koju su predvodili svećenici, a pod Misama pjevali gosti i stolački župni zborovi: prvu večer trodnevnice imao je don Antun Pavlović, župnik Hrasna, pod Svetom misom pjevao je župni zbor „Kraljica Mira“ iz Hrasna, drugu večer don Ivan Marčić, župni vikar župe sv. Mateja iz Mostara, pjevala je stolačka djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“, treću večer don Pero Pavlović, župnik Rotimlje i Stjepan Krsta, pjevao je „Zbor mladih svećenika Hercegovačkih biskupija“. Svaku večer u dobro popunjenoj crkvi ispovijedalo je više svećenika, pa se stolački puk dobro odazvao na ispovijed kako u trodnevnici tako i na Ilindan.

Prvu večer Trodnevnice, 17. srpnja poslije Svete mise, u večernjim satima organizirana je kod crkve u Stocu „Osamnaesta Večer Folklora“, u kojoj je sudjelovalo 9 Društava: HKUD „Stolac“ Stolac; KUD „Šokadija“-Slavonija; HKUD „Luke“ Višići; HKUD „Dubrave“ Aladinići; HKUD „Rotimlja“ Rotimlja; HKUD „Brotnjo“ Čitluk; HKUD „Herceg Stjepan“ Blagaj-Buna; HKUD „Naši korjeni“ Bobanovo; HKUD „Domanovići“ Domanovići. Sva ova društva su kod crkve u Stocu pred nekoliko tisuća ljubitelja narodnog blaga, u pjesmi i igri predstavili svoja mjesta i običaje kroz prigodne programe. Poslije službenog programa nastupio je Marin Previšić i grupa „Kamen“. koji su svojim skladnim pjevanjem oduševili okupljeno mnoštvo. Na kraju svega programa slijedio je veličanstveni vatromet na radost svega puka.

Na Ilindan, 20. srpnja u prijepodnevnim satima vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. Zdenkom Križićem, biskupom gospićko-senjskim, koji je predvodio Misno slavlje uz 20-ak svećenika koncelebranata. Na početku obreda biskup Križić je ispred kipa na Trgu sv. Ilije Proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip izliven u bronci, visok je 3,5 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodio je liturgijsko pjevanje. Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio biskupa predvoditelja, koji je bio odgojitelj dvojice stolačkih bogoslova, pa je tako otprije povezan sa Stocem, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu Križić predali umjetničku sliku mg. umjetnosti Marija Šunjića, doc. na fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilišta u Mostaru, akril na platnu „Stolački grad Vidoški“, kojega je gradio u VI. st. car Justinijan, isti onaj car koji je u Carigradu sagradio najpoznatiju crkvu svijeta „Aja Sofiju“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave, te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali bogoslovi i mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika. Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj je zahvalio župniku Rajku na pozivu, biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom mons. Ratku Periću na dopuštenju, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu gdje se osjećao zaista kao svoj među svojima i na kraju je slijedila „Lijepa naša“.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet skupa s biskupom Križićem s oduševljenjem popratio i u kolo se uključio. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u Stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa, svećenike i uzvanike.

Na večer kod župne crkve, opet se okupio silan svijet, nekoliko tisuća, a posebno djece i mladih, na „Ilindanski koncert“ koji je priredio popularni hrvatski pjevač Miroslav Škoro, koji je svojim bogatim repertoarom sve oduševio, uz pratnju njegova benda, a predgrupa su bili „Širokobriješki Dukati“. Tako su Dani sv.Ilije Proroka u Stocu završili na opće zadovoljstvo stolačkog puka, hodočasnika, gosta i prijatelja, popraćeni Foto studijem „Raguž“ iz Stoca. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: