Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Liskovica, 22. srpanj 2019.

PROSLAVLJEN NEBESKI ZAŠTITNIK ŽUPE LISKOVICA

Misno slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

U subotu, 20. srpnja 2019. župljani župe Liskovica kod Mrkonjić Grada svečano i radosno su proslavili blagdan sv. Ilije Proroka, nebeskog zaštitnika svoje župe. Misno slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. S njime je koncelebrirao upravitelj župe vlč. Darko Anušić, župnik iz Mrkonjić Grada.

Na misi je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika dijelom u nedovršenoj župnoj crkvi, a dijelom pred crkvom, među kojima veći broj djece i mladih. Većina vjernika je za tu prigodu došla iz Hrvatske, te iz Slovenije, Austrije i Njemačke, gdje se nalaze na radu. Radost malobrojnih župljana povratnika bila je velika jer su opet doživjeli okupljene u svojoj crkvi brojne svoje susjede, koji su 1992. bili svi do jednog protjerani. Radost nisu krili ni upravitelj župe vlč. Anušić kao ni biskup Komarica, koji je pohvalio okupljene župljane zbog njihove vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi, kao i svom rodnom kraju.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je govorio o ulozi proroka u povijesti Božjeg spašavanja ljudskog roda. Povlačio je paralele između vremena proroka Ilije i sadašnjeg vremena koje proživljava Božji izabrani narod Novog Saveza. Upozorio je na aktualne izazove i zamke te obodrio sve nazočne da ostanu, zajedno sa svojom djecom postojani u vjeri i vjernosti Kristu i Crkvi.

Na kraju Mise biskup Komarica je na obližnjem groblju predvodio molitve za pokojne župljane.

Zajednička radost okupljenih župljana nastavljena je i nakon Mise u dvorištu Crkve, a zatim kod onih pedesetak obitelji koje su do sada uspjele obnoviti svoje porušene i spaljene domove.

Biskup Komarica se s vjernicima župe Liskovica zadržao cijelo poslije podne, a oni su mu iznosili svoje probleme i želje glede svog održivog povratka u rodni kraj. Biskup je također, zajedno s upraviteljem župe i članovima Župnog pastoralnog vijeća pregledao tijekom proteklih mjeseci obavljene radove ugradnje prozora i vrata, postavljanje električnih instalacija te dogovarao sljedeća nužne radove u crkvi. Župljani su se do sada sami trudili prikupiti potrebna sredstva, a spremni su i dalje slično činiti, nadajući se da će im priskočiti u pomoć koji donator i izvan župe. Biskup Komarica ih je potakao da mole za svoje dosadašnje i buduće dobročinitelje. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2019.

    Papa Francesco, omelia Messa a Casa Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: