Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. prosinac 2019.

Vijesti

Hrvace kod Sinja, 22. srpanj 2019.

ČETRDESET GODINA MISNIŠTVA FRA MARINKA VUKMANA

Fra Marinko Vukman - svećenik franjevac koji je Božji i narodni

Dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu fra Marinko Vukman proslavio je u nedjelju, 21. srpnja 2019. u Hrvacama kod Sinja 40. obljetnicu misništva. Svečano Misno slavlje u tom je povodu u punoj crkvi Svih Svetih u Hrvacama predvodio slavljenik fra Marinko u zajedništvu s voditeljem Hrvatske katoličke misije Lousanne u Švicarkoj fra Vladimirom Erešom, slavljenikovim nećakom dušobrižnikom u HKŽ München fra Filipom Mimicom, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislavom Markićem, bivšim provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Joškom Kodžomanom, domaćim župnikom Hrvaca fra Nevenom Pavlinušićem, fra Marijanom Karaulom, fra Antom Ivanom Rozićem, fra Nediljkom Jerkanom i fra Filipom Milanovićem-Trapom.

Sve je na početku pozdravio ravnatelj dr. vlč. Markić koji je istaknuo kako je fra Marinko trideset osam od ukupno četrdeset godina misništva proveo u hrvatskoj inozemnoj pastvi – u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu i sada u Münchenu, gradeći mostove i zajedništvo između našeg naroda u iseljeništvu i našeg naroda u domovini. „Fra Marinko i među nama gradi mostove slaveći svoju 40. obljetnicu. Uime hrvatskih biskupa, uime Ravnateljstva hrvatske inozemne pastve rado Ti ovom prigodom, fra Marinko, darujem sliku bl. Alojzija Stepinca i neka Te on svojim zagovorom i dalje prati u Tvom djelovanju, osobito sada u Münchenu, gdje djeluješ u župi bl. Alojzija Stepinca.“

Potom je fra Marinko kazao kako misnim slavljem želi zahvaliti Bogu za 40 godina misništva. „Činim to s radošću u ovoj župi u kojoj sam rođen, u kojoj sam rastao i kojoj se uvijek rado vraćam. Hvala Bogu, hvala roditeljima, hvala ovoj župi, hvala svima s kojima sam djelovao tijekom svojim 40 svećeničkih godina.”

Fra Vladimir Ereš je u nadahnutoj propovijedi govorio o važnosti svećeničkog poziva. Pritom je istaknuo kako je fra Marinko poseban svećenik franjevac koji je Božji i narodni. „On živi s hrvatskim narodom u tuđini, koji je iz svakog kutka Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i nikada mu nitko nije prigovorio da je jedne forsira, a druge zanemaruje. Za fra Marinka se može reći i da je darežljivi duh Hrvaca, zato što ima specifičnu narav i koji je sa svojim narodom u 38 godina djelovanja u Njemačkoj prikupio značajna novčana i materijalna sredstva i pomagao brojne potrebite u domovini.“

Na kraju Misnog slavlja fra Marinku je uime župe Hrvace i u svoje osobno ime čestitao župnik fra Neven Pavlinušić 40. obljetnicu misništva, a potom je fra Marinko zahvalio svima na sudjelovanju u tom zahvalnom misnom slavlju. Njegov nećak fra Filip Mimica mu je uručio blagoslov pape Franje u povodu 40 obljetnice misništva. Misnom slavlju među ostalima pribivao je načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak i saborski zastupnici dr. Miro Kovač i Miro Bulj. Misnom slavlju pribivala je skupina mladih u narodnim nošnjama te više redovnica iz više družbi s kojima je fra Marinko tijekom svećeničkih godina surađivao.

Misno slavlje uveličao je župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Vitalije Križan.

Slavlje je nastavljeno uz objed u HRV-centru u Hrvacama. Fra Marinku je čestitku uputio dr. Miro Kovač i drugi uzvanici, a u prigodnom su programu nastupili KUD „Peruća“ iz Hrvaca, Klapa „Hrvace“, te Dražen Žanko i Mate Bulić, kojima se pridružio i fra Marinko. Fra Marinkom život i svećeničko djelovanje prikazano je na video-prezentaciji uz popratnu riječ Bože Marića iz Münchena. (kta/a.p.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. prosinac 2019.

    Il Papa celebra la Messa per la festa della Vergine di Guadalupe

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: