Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. prosinac 2019.

Vijesti

Midland, 22. srpanj 2019.

HODOČAŠĆE HRVATSKIH VJERNIKA IZ ŽUPA JUŽNOG ONTARIJA U MIDLAND

Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao papinski nuncij u Litvi nadbiskup Petar Rajič

Vjernici iz hrvatskih župa Južnog Ontarija u Kanadi sudjelovali su u nedjelju, 21. srpnja 2019. na tradicionalnom hodočašću u nacionalno svetište kanadskih mučenika u Midland. Na hodočašću, koje već skoro 70 godina okuplja Hrvate doseljene u Kanadu, okupilo se oko tisuću hodočasnika iz župa Kraljice Hrvata – Toronto, Svetog Križa – Hamilton, Hrvatskih mučenika – Mississauga, Presvetog Trojstva – Oakville te Hrvatskog franjevačkog središta u Norvalu.

Hodočasnici predvođeni svećenicima započeli su hodočasnički dan sakramentom pomirenja u sjeni razgranatih stabala na prostoru crkve na otvorenom, a potom su sudjelovali u pobožnosti križnoga puta.

Svečano Misno slavlje predvodio je i propovijedao papinski nuncij u Litvi nadbiskup Petar Rajič u zajedništvu s okupljenim svećenicima.

Nadbiskup Rajič potaknuo je vjernike na svjedočanstvo vjere te je kao primjer naveo svećenike i redovnike, misionare isusovce koji su u 17. stoljeću iz Francuske došli naviještati evanđelje Isusa Krista domorocima Kanade i Amerike. Nadbiskup je hodočasnike podsjetio da se „nalazimo u njihovom svetištu u Midlandu na godišnjem hodočašću koje mi Hrvati katolici Južnoga Ontarija već nekoliko desetljeća vjerno činimo. Veliko svjedočanstvo vjere i ljubavi prema Bogu i ljudima privlači nas i danas…. divimo se ovim prvim kanadskim mučenicima i svim našim hrvatskim svjedocima vjere, te svim mučenicima Crkve širom svijeta koji su nesebično dali najveći dar, vlastiti život za Boga, za Crkvu i narode kojem su pripadali i služili. No, danas možda više nego ikada Kristu i njegovoj Crkvi trebaju vjernici koji su spremni živjeti i svjedočiti za njega. Ti vjernici nisu samo svećenici i redovnice koji će uvijek biti potrebni u Crkvi, nego i svjetovnjaci koji svojim riječima i dobrim primjerom mogu doprijeti do mnogih i više nego posvećene osobe“.

Primjećujući kako živimo u vremenu raznovrsnih progona vjere i vjernika, koji su istinski sljedbenici Isusa Krista, nadbiskup Rajič se upitao „koliko će ih se odazvati na Isusov poziv, jer nije nikada lako biti Kristov učenik i sljedbenik… Unatoč njihovim dobrim namjerama, učenici često nailaze na protivljenje svijeta. Ovo pak nije razlog da izgube nadu i da posustanu, nego osnaženi vjerom u Kristovu ljubav i potaknuti njegovim riječima, mogu i dalje poći naprijed onima koji su spremni njega primiti“.

Nakon Mise hodočasnici su se zadržali u osobnoj pobožnosti u crkvi ili su se obiteljski družili na okrjepi oko crkve. Ovogodišnje hodočašće organizirala je župa Hrvatskih mučenika iz Mississauge sa svojim dosadašnjim župnikom vlč. Tomislavom Kasićem i vlč. Božidarom Tenšekom koji će župničku službu preuzeti početkom kolovoza. Na misi su pjevali pjevači iz svih hodočasničkih župa. Za okrjepu su se pobrinule gospođe iz društva Hrvatska žena iz Mississauge, a u organizaciji hodočasničkog programa pomagali su župljani župe Hrvatskih mučenika. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. prosinac 2019.

    Il Papa celebra la Messa per la festa della Vergine di Guadalupe

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: