Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. prosinac 2019.

Vijesti

Baljevac, 22. srpanj 2019.

PROSLAVA BLAGDANA SV. ILIJE U BALJEVCU

Svetu misu je predslavio čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović

U Baljevcu, naselju koje pripada župi Zavalje kod Bihaća, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja s teritorijalno pripada Bosni i Hercegovini u subotu, 20. srpnja 2019. svečano je proslavljen blagdan sv. Ilije, proroka.

Zavalje kod Bihaća na obroncima Plješivice jedina je župa Gospićko-senjske biskupije koja je političkim odlukama nakon Drugog svjetskog rata ostala izvan matice zemlje, a uz Zavalje naselja su još Gornji i Donji Skočaj, Međudražje i Baljevac koji se nalazi blizu nekadašnjeg vojnog aerodroma Željava. To je bio i razlog da je ovo naselje šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo kompletno raseljeno. No, nakon završetka rata u Baljevcu je podignuta kapelica posvećena sv. Iliji proroku koja ukazuje na trajnu nazočnost Hrvata na tome području i koji se okupljaju svake godine na blagdan sv. Ilije. U nazočnosti više od stotinu Baljevčana iz Zagreba, Bihaća i ostalih krajeva, Misu je predslavio čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović u suslavlju mjesnog župnika Dina Rupčića, župnika Korenice mons. Mile Čančara kao i subraće franjevaca, župnika Bihaća fra Bone Tomića i gvardijana samostana u Čustiću kod Siska fra Petra Žagara, inače domaćeg sina.

Propovjednik vlč. Šimatović je govoreći o životu sv. Ilije istaknuo da je on bio ne samo duhovna vertikala i horizontala svog vremena nego nam je njegova riječ nadahnuće i danas, tri tisuće godina nakon njegova života. Ona i danas odjekuje kao snažna opomena u dosljednom svjedočenju vjere riječima i djelima. Ono što bi nama danas zamjerio sv. Ilija zasigurno su psovke, pijanstvo i nevjera, nakon čega se pojedinačno osvrnuo na svaki od tih poroka. Zaključio je svoju homiliju porukom da je dužnost proroka vratiti narod na put Božji.

Glazbom je misu animirao zbor župe Zavalje pod vodstvom Dragice Keča. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. prosinac 2019.

    Papa Francesco, omelia Messa a Casa Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: