Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. siječanj 2020.

Vijesti

Kampala, 22. srpanj 2019.

U UGANDI ZAPOČELA PROSLAVA ZLATNOG JUBILEJA SECAM-A

Katolička je Crkva u Africi spremna za 18. opću skupštinu i proslavu zlatnoga jubileja SECAM-a, Vijeća BK Afrike i Madagaskara

Euharistijskim slavljem u katedrali Lubaga u Kampali, glavnom gradu Ugande, 21. srpnja 2019. započeo je Zlatni jubilej Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM). „Crkva – Božja obitelj u Africi slavi tvoj jubilej! Naviještajte Isusa Krista, vašega Spasitelja“, tema je o kojoj će tijekom devet dana razgovarati 40 izaslanstava, predstavnika 40 biskupskih konferencija, članica spomenutoga vijeća.

Završno će se slavlje održati u nedjelju, 28. srpnja, u katoličkom svetištu u Namugongu. Među prisutnima nalaze se i dva utemeljitelja Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, nadbiskup u miru James Odongo i biskup u miru Albert Edward Baharagate koji je biskupski red primio po rukama pape Pavla VI. tijekom njegova apostolskog pohoda Africi u kolovozu 1969. godine.

Valja se vratiti pola stoljeća unatrag kako bismo shvatili važnost tog jubileja, snažno povezanoga s likom pape Pavla VI., prvoga pape koji je posjetio Afriku, od 31. srpnja do 2. kolovoza 1969. godine. Crkva u Africi ima pred sobom poseban i neizmjeran zadatak; treba se svoj djeci ove zemlje sunca obratiti kao 'majka i učiteljica'; treba im pružiti tradicionalno i suvremeno tumačenje života; treba odgojiti narod za nove oblike građanske organizacije, čisteći i čuvajući one mudre iz obitelji i zajednice – istaknuo je Pavao VI..

Na službenoj stranici Udruge članova biskupskih konferencija Istočne Afrike (AMECEA) pak stoji da je svrha jubileja zahvaliti Bogu za njegove divote i njegova divna djela, za dar krštenja i Crkve, kako bi se razmišljalo o do sada postignutom napretku, u želji za što dubljim ukorjenjivanjem u Kristu.

Povijest Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) vodi nas do Drugoga vatikanskog sabora (1962 – 1965.), razdoblja tijekom kojega su afrički biskupi odlučili ustanoviti kontinentalnu strukturu sposobnu ujediniti Crkvu u Africi, promičući suradnju u pastoralnoj službi pred tolikim etničkim, kulturnim i jezičnim različitostima, prisutnima na tom kontinentu.

Ta je ideja prihvaćena 1968. godine, kada je sabor već bio završio, te je papa Pavao VI. odlučio otputovati u Afriku na završetku simpozija afričkih biskupa, te kao hodočasnik u svetište u Namugongu, posvećeno Ugandskim mučenicima koje je, četiri godine prije toga, upravo on proglasio blaženima.

Došao sam odati počast vašim mučenicima – rekao je tada papa Pavao VI. – Ovdje se u njihov spomen uzdiže svetište na slavu Gospodinovu, te sam želio doći iz Rima kako bih posvetio oltar ovoga svetišta. Moja je namjera tim činom izraziti štovanje i svim drugim kršćanima koji su dali svoj život za katoličku vjeru u Africi, ovdje i posvuda – istaknuo je papa Pavao VI. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: