Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. prosinac 2019.

Vijesti

DR Kongo, 22. srpanj 2019.

U DEMOKRATSKOJ REPUBLICI KONGO MISIONARI SU UPORIŠTE I ZAŠTITA NARODA

U istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo nema mira. Život je težak, stanovništvo je iscrpljeno, a mladi su zabrinuti za budućnost

Ne vjerujem da se stanje u društvu mnogo promijenilo u odnosu na godine koje sam tamo proveo kao misionar. Tamošnje stanovništvo živi u siromaštvu – rekao je u razgovoru za Radio Vatikan otac Raffaele Mandolesi, misionar Reda manjih regularnih klerika, koji je 20 godina proveo u pokrajini Nord-Kivu.

Otišao sam u Kongo posjetiti tamošnje zajednice. Danas mi nove vijesti stižu od subraće koji žive u više zajednica u zemlji – kazao je misionar. Jedini je izvor za život rad na poljima. Riječ je o području koje mnogi priželjkuju zbog bogatstava ispod zemlje, a to bogatstvo mnoge privlači. Nažalost, središnja vlast ne iskorištava bogatstva zemlje onako kako bi trebala, u korist ljudi, u korist naroda, u korist nacije – objasnio je otac Raffaele te podsjetio na uzrečicu: Na najbogatijem tlu na svijetu živi najsiromašniji narod na svijetu.

Na novinarovo pitanje o stanju mladih u toj zemlji, misionar je kazao da su potpuno napušteni. Ne znaju što činiti i nemaju nikakve perspektive za budućnost. Brojni mladi zbog toga pristupaju naoružanim skupinama, žive s puškom u ruci, i iskorištavaju to oružje kako bi preživjeli.

Međutim, u takvoj situaciji – po misionarovu mišljenju – vjera može mnogo pomoći. Mi, primjerice, mnogo radimo na usvajanju na daljinu i na obrazovanju ljudi od vrtića do sveučilišta. Uvjeren sam da je prisutnost misionarā na tom području za narod poput štita, jer u misionaru uvijek pronalaze uporište i zaštitu, i posebno nekoga tko se zanima za njihov razvoj, a to je najvažnije – rekao je otac Raffaele Mandolesi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. prosinac 2019.

    DICEMBRE 2019: L’avvenire dei più giovani

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: