Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2020.

Vijesti

Rim, 20. srpanj 2019.

NOVA GENERALNA UPRAVA SESTARA VASILIJANKI

Na generalnom kapitulu u Rimu, izabrana je nova vrhovna uprava koja će voditi Red tijekom šest godina

Na 11. generalnom kapitulu sestara Reda sv. Vasilija Velikog, koji je svečano otvoren 8. srpnja 2019. u Rimu, izabrana je nova vrhovna uprava koja će voditi Red tijekom šest godina.

U srijedu 17. srpnja za generalnu glavaricu (u istočnom pravu arhimandrinju) izabrana je majka Marcela Runcan, dosadašnja poglavarica sestara vasilijanki Provincije Bezgrešnog Srca Marijina u Rumunjskoj. Na izborima bio je nazočan George Dmitry Gallaro, biskup Talijansko-albanske katoličke Crkve.

U četvrtak 18. srpnja izabrane su članice generalnog vijeća. S. Mariela Rotzen iz Argentine postala je prva savjetnica i zamjenica generalne poglavarice. S. Emmanujila Vishka iz Hrvatske (Provincija sv. arkanđela Mihaela, Osijek) izabrana je za drugu savjetnicu, a s. Terenya Shynal i s. Mykolaya Romakh (Provincija Presvetog Trojstva, Ukrajina) za treću i četvrtu savjetnicu.

Sestre vasilijanke istočni je katolički Red papinskog prava kojem pripadaju više od 500 redovnica diljem svijeta te dvije zajednice u Hrvatskoj (Provincija sa sjedištem u Osijeku i Vice-provincija u Križevcima). Kapitul održan je pod geslom „Za novo vino nove mješine“. Osim izbora uprave, sestre vasilijanke iz Ukrajine, SAD-a, Rumunjske, Poljske, Hrvatske, Argentine, Brazila i Australije u pet jezičnih skupina tijekom deset dana raspravljale su o budućnosti Reda, izazovima vremena te putevima razvoja ženskog redovništva u Istočnim katoličkim Crkvama. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: