Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2020.

Vijesti

Mons. Mitsuaki Takami, nadbiskup Nagasakija i predsjednik Japanske BK

Mons. Mitsuaki Takami, nadbiskup Nagasakija i predsjednik Japanske BK

Tokio, 20. srpanj 2019.

JAPANSKI BISKUPI: MIR SE NE GRADI NA STRAHU OD NEKLEARNOG ORUŽJA

Japanski biskupi u poruci koju je potpisao mons. Mitsuaki Takami, nadbiskup Nagasakija i predsjednik Japanske BK, apelirali za mir

Mir se ne gradi na strahu od nuklearnog oružja – apelirali su japanski biskupi u poruci koju je potpisao mons. Mitsuaki Takami, nadbiskup Nagasakija i predsjednik Japanske biskupske konferencije. S papom Franjom svim srcem molimo Boga mira kako bismo izgradili mir, sudjelujući u potpunosti u cjelovitom razvoju svih, pozivajući na uklanjanje nuklearnog oružja. Počinjemo taj zadatak čineći sve što je moguće.

Sveti papa Ivan Pavao II. 25. veljače 1981. iznenadio je apelom za mir u Hirošimi – podsjetili su biskupi i istaknuli – Kao odgovor na taj apel, Crkva u Japanu svake godine od 6. do 15. kolovoza posvećuje Deset dana molitvi za mir, kako bi se razmišljalo i molilo za mir. U poruci su također obavijestili da će papa Franjo u studenom ove godine posjetiti Japan. Bit će to 38 godina i 9 mjeseci nakon apela svetog pape Ivana Pavla II. za mir u Hirošimi, stoga se radujemo što će svijetu poslati novu poruku mira – istaknuli su biskupi, a prenijela je katolička tiskovna agencija FIDES.

Japanski su biskupi prepoznali Papinu opću zauzetost za mir i pomirenje među narodima i napisali: „Otkako je postao vrhovni svećenik, papa Franjo je s vremena na vrijeme govorio o miru i uklanjanju nuklearnog oružja. Opća skupština Ujedinjenih naroda 7. srpnja 2017. godine usvojila je povijesni sporazum o zabrani nuklearnog oružja. Prije toga, 23. ožujka, Papa je uputio poruku Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, ukazujući na pitanja kao što su terorizam, sukobi među raznim oružanim snagama, onečišćenje okoliša i siromaštvo koji se na složen način isprepliću, ugrožavajući mir i sigurnost modernog svijeta".

Međutim, nuklearne prijetnje ne mogu učinkovito odgovoriti na te probleme – napisali su japanski biskupi i napomenuli – Stabilnost utemeljena na strahu jednostavno povećava strah i izlaže opasnosti povjerenje među narodima. U tom se slučaju moramo zapitati kako se stabilnost može održati. Međunarodni mir i stabilnost ne mogu se temeljiti na lažnom osjećaju sigurnosti, na prijetnji uzajamnog uništenja ili potpunog uništenja, ili jednostavno na održavanju ravnoteže moći.

Mir mora biti izgrađen na pravdi, cjelovitom ljudskom razvoju, poštovanju temeljnih ljudskih prava, zaštiti stvorenoga, sudjelovanju svih u javnom životu, povjerenju među narodima, potpori mirovnim institucijama, na pristupu obrazovanju i zdravstvu, dijalogu i solidarnosti. Sveta Stolica bila je jedna od prve tri zemlje koja je ratificirala Ugovor o zabrani nuklearnog oružja i sponzorirala konferenciju o nuklearnom razoružanju – podsjetili su također Japanski biskupi i zaključili naglasivši da je mir u sebi krhak, ako nije plod cjelovitog razvoja – izvijestila je agencija FIDES. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: