Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2020.

Vijesti

Roditelji Vincenta Lamberta, Viviane i Pierre

Roditelji Vincenta Lamberta, Viviane i Pierre

Vatikan, 20. srpanj 2019.

PAPA FRANJO IZRAZIO BLIZINU MAJCI VINCENTA LAMBERTA

Nemojmo graditi civilizaciju koja uklanja osobe čiji život ne smatramo više dostojnim življenja

Papa Franjo je majci Vincenta Lamberta putem telefona izrazio blizinu prije preminuća njezina sina 11. srpnja – potvrdio je ravnatelj ad interim Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti. Papa je veliku pozornost posvetio dramatičnom slučaju Vincenta, 42-godišnjega francuskog bolničara, koji je od 2008. godine, nakon prometne nesreće, bio u vegetativnom stanju ili u stanju minimalne svijesti. Liječnici bolnice u Reimsu, u kojoj je ležao, 2. srpnja su mu prekinuli dovod hrane i vode, smatrajući da je nastavak umjetnoga hranjenja nerazumna upornost. Međutim, Vincent nije bio čovjek na kraju života, njegovo je srce kucalo spontano, i autonomno je disao.

Tako je dopušteno da Vincent umre od gladi i žeđi. Samo nekoliko sati nakon njegova preminuća, papa Franjo je preko svojega Twitter računa uputio molitvu i apel. Neka Bog Otac primi u svoj zagrljaj Vincenta Lamberta. Nemojmo graditi civilizaciju koja uklanja osobe čiji život ne smatramo više dostojnim življenja; svaki život uvijek ima vrijednost – napisao je papa Franjo.

Dan prije, 10. srpnja, Papa u tweetu nije izričito spomenuo Vincenta, ali je bilo jasno da misli na njega, imajući na umu brojne slične slučajeve. Molimo za bolesnike koji su napušteni i prepušteni smrti. Neko je društvo humano ako štiti život, svaki život, od početka do njegova prirodnoga završetka, ne birajući tko jest ili nije vrijedan življenja. Neka liječnici služe životu, neka ga ne oduzimaju – potaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: