Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2020.

Vijesti

Papa Franjo i veliki imam Al-Tayyeb nakon potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu; Abu Dhabi, 4. veljače 2019.

Papa Franjo i veliki imam Al-Tayyeb nakon potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu; Abu Dhabi, 4. veljače 2019.

Abu Dhabi, 19. srpanj 2019.

MUSLIMANSKI VOĐE PODUPIRU DEKLARACIJU O LJUDSKOM BRATSTVU POTPISANU U ABU DHABIJU

Deklaracija iz Abu Dhabija institucionalnoi je događaj bez presedana u povijesti i polazišna točka s koje nema povratka

Gotovo šest mjeseci nakon potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu, koju su potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmed Al-Tayyeb, 22 muslimanska intelektualca i vjerskih vođa potpisali su dokument od 15 stranica kako bi potvrdili potporu deklaraciji iz Abu Dhabija

Polazišna točka s koje nema povratka – tim je riječima, kako prenosi 'La Croix', skupina od 22 muslimanska intelektualca – suniti, šijiti i sufi, među kojima i vjerski vođe – nazvali Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot, potpisanu u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tijekom posjeta pape Franje, od 3. do 5. veljače ove godine. Riječ je o zajedničkom dokumentu potpisanom zajedno s velikim imamom Al-Azhara Al-Tayyebom, kako bi se istaknulo da je kultura dijaloga put za život u miru, uz uzajamno poznavanje.

U dokumentu muslimanskih intelektualaca naslovljenom „Bratstvo za poznavanje i suradnju“, o deklaraciji se o ljudskom bratstvu govori kao o institucionalnom događaju bez presedana u povijesti odnosa između kršćana i muslimana, znaku otvaranja novoga razdoblja usmjerenoga prema priznavanju legitimnosti i providnosne različitosti objavā, teologijā, jezikā i vjeskih zajednica.

Dvadesetdvojica muslimanskih vođa i intelektualaca napominju, osim toga, da se različitosti više ne smatraju pozivom na osvajanje ili na prozelitizam, ili pak izgovorom za jednostavnu izvanjsku toleranciju, nego su one prigoda kako bi se u praksi primijenilo bratstvo koje je poziv sadržan u Božjem naumu o svemu stvorenom. Zbog toga je međureligijski dijalog, koji preporuča Kur'an, danas bitan.

Predsjednik Talijanske muslimanske vjerske zajednice, imam Yahya Pallavicini, istaknuo je da je potpisivanje deklaracije u Abu Dhabiju potaknulo podjele u muslimanskom svijetu, te da nisu nedostajale kritike zbog inicijative Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je ostvario veliki imam Al-Azhara. Neki vjerski predstavnici odlučili su ne potpisati dokument „Bratstvo za poznavanje i suradnju“. Tko je potpisao – objasnio je imam Pallavicini – namjerava prihvatiti poziv na izgradnju ljudskoga bratstva dalje od vjerskih granica. Namjera je promicati lokalne inicijative na temelju te deklaracije, također na akademskoj razini, stvarajući tako mrežu potpore dijalogu između kršćana i muslimana. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: