Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. siječanj 2020.

Vijesti

Filipinski biskupi s papom Franjom

Filipinski biskupi s papom Franjom

Manila, 19. srpanj 2019.

FILIPINI: BISKUPI UPUTILI APEL PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

U kontekstu klimatske krize, filipinski biskupi pozvali na „ekološko obraćenje“

U pastoralnom je pismu objavljenom 16. srpnja 2019. Filipinska biskupska konferencija uputila apel za budućnost okoliša tog arhipelaga, osuđujući „daljnje uništavanje našeg zajedničkog doma“. U kontekstu klimatske krize, tim su dokumentom filipinski biskupi pozvali na „ekološko obraćenje“.

Prvi je dio pisma posvećen razmatranju stanja okoliša, nakon čega slijede ekološke smjernice za rješavanje izvanrednog stanja. Pridružujući se smjernicama pape Franje koje je naznačio u enciklici Laudato si', filipinski su biskupi istaknuli da je vapaj zemlje, kao i zahtjev siromašnih za socijalnom pravdom, hitan slučaj. Prednost koju dajemo siromašnima potiče nas da na prvo mjesto stavimo najugroženije i najsiromašnije među siromašnima koji zazivaju Boga kako bi dobili pravdu – napisali su biskupi i naglasili – Naša je moralna dužnost odgovoriti na to trpljenje. S obzirom na visoki postotak siromaštva na Filipinima, upravljanje je okolišem temeljna stvar. Siromaštvo i uništavanje okoliša podržavaju jedno drugo.

Papa je u enciklici snažno istaknuo da su klimatske promjene prijetnja siromašnima u svijetu. Biskupi su ponovili te riječi Svetoga Oca i istaknuli višestruke izazove koji se odnose na njihovu zemlju. Radi se o rudarskom iskopavanju, neodgovornom rudarstvu, izgradnji brana i o sve većoj ovisnosti o proizvodnji fosilne energije. Razna su istraživanja potvrdila da su Filipini jedna od najranjivijih zemalja u smislu klimatskih promjena – rekli su filipinski biskupi i napomenuli – Moramo djelovati i u ime onih čije se glas ne čuje, te zbog samog planeta.

Pismo koje je objavljeno 16. srpnja, odmah nakon završetka plenarne skupštine u Manili, osmi je dokument filipinskih biskupa koji su posvetili ekologiji, a koji potiče da se novac Crkve i katoličkih ustanova ne koristi za razvoj pogona na ugljen i da se ne podupiru rudarska poduzeća.

Na tim područjima potrebno je obeshrabriti korištenje prirodnih bogatstava i živjeti u skladu s uputama pape Franje koje je naznačio u Laudato si' – napomenuli su filipinski biskupi i na kraju najavili osnivanje, u svakom biskupijskom centru, ekološke sekcije koja će se baviti pitanjem prirode i okoliša. Imamo moralni zahtjev zajedno djelovati na odlučan način kako bismo spasili naš zajednički dom. To je naša kršćanska dužnost i odgovornost – zaključili su filipinski biskupi, a prenijela katolička tiskovna agencija AsiaNews. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: