Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2020.

Vijesti

Zemlje progona

Zemlje progona

Rim, 18. srpanj 2019.

MONS. CAMILLERI: VJERSKI PROGONI KRAJNJE ZABRINJAVAJUĆA STVARNOST

Održavati prisutnost kršćanskih zajednica na područjima gdje nisu većina snažno je svjedočanstvo vjere i dokaz da je miran suživot u pluralitetu religija moguć

Održavati prisutnost kršćanskih zajednica posebno na područjima gdje nisu dio većinskih skupina, mnogo je više od simboličnog pitanja. To je snažno svjedočanstvo vjere i dokaz da je miran suživot u pluralitetu religija moguć kada se poštuje dostojanstvo svake osobe – rekao je mons. Antoine Camilleri, dotajnik za odnose s državama, 16. srpnja 2019. u bazilici svetog Bartolomeja u Rimu, prilikom predstavljanja časopisa o progonu kršćana.

Radi se o „krajnje zabrinjavajućoj stvarnosti“ koju je Papa opisao kao „vrstu genocida uzrokovanu općom i kolektivnom ravnodušnosti“ u kojoj se „prisutnost kršćana sustavno izbacuje iz društava i kultura, pa i na područjima gdje je nastala“ – kazao je mons. Camilleri.

Nepravedna diskriminacija, nasilje i progon bilo kojeg ljudskog bića, osobito na temelju vjere i uvjerenja, moralno su neprihvatljivi i za osudu – rekao je dotajnik za odnose s državama i primijetio – Posljednjih smo godina svjedoci napada, u okviru pojave koja uključuje mnoge vjerske zajednice u cijelom svijetu, na skupine i pojedince u različitim vjerskim kontekstima od strane terorista, ekstremističkih skupina i vjerskih fanatika koji ne poštuju živote onih koji imaju drugačije uvjerenje od njihova.

Kao što je naglasio papa Franjo 4. veljače, u deklaraciji iz Abu Dhabija, postoji rizik od „političke manipulacije religijama“ koja se ne odnosi samo na nedržavne čimbenike kao što su teroristi ili vjerski ekstremisti. Vlade se također trebaju pitati u kojoj se mjeri zauzimaju za obranu vjerske slobode i borbu protiv progona – protumačio je mons. Camilleri i nastavio – S jedne strane često ne opravdavaju ili osuđuju te geste, dok s druge strane „surađuju“ politički, gospodarski, tržišno, vojno ili na drugi način, i jednostavno zatvaraju oči pred onima koji, na tako očit način, krše tu temeljnu slobodu.

Nažalost većina tih zločina i dalje ostaje nekažnjena – rekao je mons. Camilleri i upozorio – Međunarodna zajednica pokazuje samo malo više sramotne neugodnosti i vrlo često toj pojavi posvećuje premalo pažnje. U tom smislu Sveta Stolica smatra da je uznemirujuća stvarnost vjerskih progona predmet velike zabrinutosti ne samo za kršćane koji pate, nego i za vjernike bilo koje religije. Ti su progoni napad na temeljnu slobodu ljudske osobe. Situacija kršćana koji trpe mučenje i smrt osobito je bolna za nas koji s njima dijelimo duboku duhovnu povezanost.

Jedan je oblik vjerske diskriminacije katkada, pa i u snažnim demokracijama, sve češće okrivljavanje ili kažnjavanje vjerskih vođa kada tumače temeljna načela svoje vjere, posebno na području života, braka i obitelji – rekao je dotajnik za odnose s državama i istaknuo – Vjerska sloboda nije samo kulturno ili pravno pitanje, nego je ukorijenjena u dostojanstvu osobe i „uvjet traganja za istinom koja nije nametnuta silom“. U tom smislu vjera može poslužiti kao važan čimbenik jedinstva i mira unutar ljudske obitelji, kroz razumsko traženje općeg dobra koje mora podupirati dijalog.

Otvoren i pošten međuvjerski i međukulturni dijalog jedno je od sredstava za nadvladavanje progona i bitna dimenzija u neophodnom priznavanju svake osobe kao „sugrađana“. Većina ustava potvrđuje da su svi građani jednaki, iako porast nacionalizma u nekim zemljama, u sprezi s agresivnim isticanjem vjerskog identiteta, lako može dovesti do vjerskog fundamentalizma. Ljudi ili skupine koji ne pripadaju etničkoj ili vjerskoj većini tada mogu biti izloženi diskriminaciji, marginalizaciji i progonu, jer većina riskira, osjećajući državu kao isključivo vlasništvo, na štetu onih koji ne vjeruju u njihovu vjeru – zaključio je mons. Antoine Camilleri, dotajnik za odnose s državama. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2020.

    Omelia Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: