Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. siječanj 2020.

Vijesti

Rim, 18. srpanj 2019.

INICIJATIVE ZAKLADE POMOĆ CRKVI U NEVOLJI ZA POMOĆ SIRIJSKIM KRŠĆANIMA

U cilju borbe protiv pasivnosti i ravnodušja pokrenuta su dva nova projekta u svrhu pomoći progonjenim manjinama, a posebno kršćanima u Siriji

Rat u Siriji nije završio; Papinska se zaklada Pomoć Crkvi u nevolji ne predaje i nastoji se pobuniti protiv ravnodušja, ponovno podupirući progonjene manjine – tim je riječima ravnatelj talijanskoga ogranka zaklade, Alessandro Monteduro, objasnio smisao nove inicijative u svrhu potpore dvaju projekata za pomoć sirijskim kršćanima. Samo se na jedan način može odgovoriti na pritisak – istaknuo je – i to podupirući manjine, posebice vjerske manjine, a još više siromašnu i potlačenu kršćansku manjinu.

Prvi se projekt odnosi na Alep, u kojemu je dugogodišnji sukob ostavio duboke i bolne rane. Budućnost je za mnoge potpuno nesigurna, također zbog teškoga gospodarskog stanja. Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji stoga je odgovorila na apel apostolskoga vikara za vjernike latinskoga obreda u Alepu msgr. Georgesa Aboua Khazena, koji je tražio pomoć za kupovinu hrane za najsiromašnije kršćanske obitelji.

Sirijci danas više nisu u potrazi za slobodom – istaknuo je Monteduro u razgovoru za Radio Vatikan – nego za svagdašnjim kruhom, vodom, plinom za kuhanje, kojom litrom goriva, i lijekovima. Nastojimo im pomoći i tražimo stoga od svojih dobročinitelja da još jednom pomognu toj našoj braći.

Drugi se pak projekt odnosi na Damask, gdje ima mnogo bolesnih kršćana koji, iako su im lijekovi stalno potrebni, ne mogu ih kupiti jer su preskupi. Stoga je patrijarh Melkitske grkokatoličke Crkve nadbiskup Youssef Absi zamolio Zakladu Pomoć Crkvi u nevolji za pomoć u kupnji lijekova i za kućnu liječničku njegu.

Od 2011. godine, od početka rata u Siriji, pa do kraja 2018., Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji darovala je lokalnim crkvama oko 30.400.000 eura, a na brojnim područjima na kojima je zajamčena sigurnost počela je podupirati plan za obnovu crkvī i kućā. Ono što trebamo shvatiti – napomenuo je ravnatelj talijanskoga ogranka zaklade Pomoć Crkvi u nevolji – jest to da je potpora manjinama na Bliskom istoku izvanredno sredstvo, izvanredno cjepivo protiv virusa ugnjetavanja i fundamentalizama, jer kršćani, osim što su miroljubivi, ponajviše su mirotvorci, sposobni graditi mostove dijaloga. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: