Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. siječanj 2020.

Vijesti

Poster

Poster "Nedjelje Aboridžina" 2019.

Adelaid, 17. srpanj 2019.

KATOLIČKE ZAJEDNICE U AUSTRALIJI SUDJELOVALE U PROSLAVI NEDJELJE ABORIDŽINA

Biskupi zatražili da se posebna pažnja usmjeri na problematiku samoubojstava među članovima domorodačkog stanovništva

Daleko od kaosa velikih gradova u miru najudaljenijih zajednica, katolici i domoroci sjedili su jedni pokraj drugih u znak jedinstva – izvijestilo je, povodom 'Nedjelje Aboridžina' koju je cijela Australija proslavila 7. srpnja, Nacionalno vijeće Aboridžina i Katoličko vijeće otočja Torresovog prolaza, te Vijeće australskih katolika koje predstavlja domorodačko stanovništvo, a prenijela katolička tiskovna agencija FIDES.

Različite su katoličke zajednice aktivno sudjelovale kroz razne inicijative – protumačili su predstavnici Vijeća. U Adelaidu, predsjednik Nacionalnog vijeća Aboridžina i otočja Torresovog prolaza, John Lochowiak primio je u katedrali predstavnike naroda Karuna i vodio obred dima koji je karakterističan za australske Aboridžine i koji simbolizira čišćenje, nakon čega su slavili misu.

U La Perouseu, svećenik prijatelj domorodaca, isusovac Frank Brennan povodom 'Dana Aboridžina' slavio je misu u crkvi Pomirenja koja je izgrađena upravo radi okupljanja ljudi aboridžinske, domorodačke kulture, kroz liturgiju i obrazovanje. Isusovac je predstavio staricu Elsie Heiss koja je ove godine primila nagradu Nacionalnog vijeća Aboridžina i otočja Torresovog prolaza, za svoj neprestani rad za Crkvu i svoj narod.

Nedjelja Aboridžina i stanovnika otočja Torresovog prolaza, koja se slavila početkom srpnja, na kalendaru Crkve u Australiji točno je određena. Ove su godine u svojoj poruci prilikom pripreme za taj dan, biskupi zatražili da se posebna pažnja usmjeri na problematiku samoubojstava među članovima toga stanovništva, pojavu koja je vrlo raširena osobito među mladima. Ta je stvarnost tužna i neprihvatljiva. Za nas kršćane, Isus je došao donijeti puninu života. Poziva nas da radimo zajedno s ljubavlju i poštovanjem kako bismo našli rješenje za to tragično pitanje – napisala je Australska biskupska konferencija. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: