Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. siječanj 2020.

Vijesti

Guatemala City‎, 17. srpanj 2019.

CRKVA SE U GVATEMALI PROTIVI POTPISIVANJU SPORAZUMA SA SAD-OM

Na temelju sporazuma, kojim bi se Gvatemala pretvorila u „sigurnu treću zemlju“, migranti iz drugih zemalja na putu u SAD morali bi podnijeti zahtjev za azil u Gvatemali

Crkva se u Gvatemali protivi potpisivanju sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o pitanju migracija. Kad bi se sporazum potpisao, učinio bi Gvatemalu, za tražitelje azila, koji čekaju da njihov zahtjev bude riješen u Sjedinjenim Američkim Državama, „trećom sigurnom zemljom“. Na temelju sporazuma, svi migranti koji ulaze na njezin teritorij na putu do SAD-a bili bi obvezni ostati u Gvatemali dok pokušavaju tražiti azil.

Nakon što je gvatemalski Ustavni sud prihvatio žalbu protiv mogućeg sporazuma koji je predstavio državni tužitelj za ljudska prava, Jordán Rodas, mogućnost je potpisivanja trenutno zamrznuta.

U međuvremenu predsjednik Morales koji je na kraju svojeg mandata, odgodio je susret s predsjednikom Trumpom koji se trebao održati 15. srpnja u Bijeloj kući. U priopćenju koje je 14. srpnja uputilo Predsjedništvo Republike navodi se kako se želi čekati odluku suda i naglašava da Predsjednik države ni u jednom trenutku nije planirao potpisati sporazum kojim bi se Gvatemala pretvorila u „sigurnu treću zemlju“.

Pitanje migracije, naših migranata i onih koji prolaze kroz našu zemlju, javni sektor i sva naša društva trebaju smatrati pitanjem od najveće važnosti – napisali su gvatemalski biskupi u priopćenju pod biblijskim naslovom „Moj je otac bio aramejski lutalac“ (Pnz 26,5) i izrazili veliku zabrinutost pred posljedicama takvog sporazuma koji bi dodatno otežao tešku situaciju migranata u Gvatemali.

Vlade bi se trebale usredotočiti na svoju odgovornost da stanovništvu osiguraju minimum mogućnosti za dostojanstven život. Osim toga, Gvatemala ne bi mogla preuzeti migrante iz drugih zemalja i one koji čekaju odgovor iz Sjedinjenih Američkih Država, pružajući im sigurnost, zdravstvenu zaštitu, odgovarajući smještaj i mogućnost zapošljavanja.

Na kraju su biskupi izrazili veliku zabrinutost zbog premale transparentnosti kojom se raspravljalo o tom pitanju, budući da je od velike javne važnosti i zanimanja za čitavu zemlju, te su očitovali strah pred očitim nametanjem koje bi značilo prestanak suvereniteta i nanijelo veliku štetu gvatemalskom narodu – izvijestila je katolička tiskovna agencija SIR. (kta/rv)

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: