Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. prosinac 2019.

Vijesti

Papa Franjo i nadbiskup Oscar Ojea

Papa Franjo i nadbiskup Oscar Ojea

Buenos Aires, 17. srpanj 2019.

ARGENTINA: VJERSKI ČELNICI UPUTILI IZJAVU U POVODU PREDSTOJEĆIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Bez bratstva ne može biti istinske slobode, a ona se ne može postići bez konkretnog ostvarenja socijalnih prava

Bez bratstva ne može biti istinske slobode, a ona se ne može postići bez konkretnog ostvarenja socijalnih prava – napisali su argentinski predstavnici različitih vjeroispovijesti povodom Dana državnosti koji se slavio 9. srpnja. Dokument su potpisali predsjednik Argentinske biskupske konferencije, nadbiskup Oscar Ojea i predstavnici evangeličkih Crkvi, te židovske i islamske zajednice, imajući u vidu predsjedničke izbore koji će se održati 27. listopada. Tom će se prilikom, osim predsjednika i potpredsjednika, birati 130 zastupnika Parlamenta i 24 Federalnog senata, te 43 argentinska zastupnika za zajednički Parlament MERCOSUR-a, to jest zajedničkog tržišta Južne Amerike koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Venezuela.

Potrebno je oživjeti demokraciju, a ne svoditi je samo na izborni čin – napisali su argentinski vjerski predstavnici i napomenuli – Naime, demokracija zakržlja, gubi svoju ljepotu i bit ako ostavi ljude u svakodnevnoj borbi za dostojanstvo. Na temelju toga pozvali su političare da jasno i stvarno predstave svoje ideje i programe, izbjegavajući nepotrebnu agresivnost. Istaknuli su važnost osobne transparentnosti i poštenja, te transparentnost ustanova.

Strukturno siromaštvo, trgovina drogom, stvaranje radnih mjesta, briga o životu, kriza okoliša, obrazovanje koje uključuje, pozornost na starije osobe i potpuna zaštita djece, pitanja su koja se rješavaju državnom politikom svjesni da plodovi svakog perioda moraju imati kontinuitet – napisali su vjerski predstavnici i podsjetili – Država je već formiran, ne treba ju ponovo formirati svake četiri ili svakih osam godina.

Kao ljudi vjere u milosrdnog Boga, naš je zadatak podsjećati da iza brojeva i kriza stoje lica, imena i životi. Radi se o stalnom pozivu da se najnezaštićenije osobe stavi u središte društvenog i političkog djelovanja, jer samo tako bit će moguće društveno prijateljstvo i bratstvo – zaključili su argentinski predstavnici različitih vjeroispovijesti. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. prosinac 2019.

    Il Nostro Papa, la prima biografia per immagini di Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: